Cultuurbeleid: Terug bij af met dit college?

Voor de VVD is het op afstand zetten van cultuur met de oprichting van Stichting Cultuur Eindhoven een grote stap in de goede richting. Wel zijn er nog zorgen over hoe wij budgetten kunnen vrijmaken voor maatwerk en vernieuwing. Het laatste woord over de subsidie voor het CKE is nog niet gezegd...

Wat is Stichting Cultuur Eindhoven?
De gemeenteraad van Eindhoven heeft cultuur op afstand gezet en daarvoor een stichting opgericht, de Stichting Cultuur Eindhoven (SCE). De concept-Cultuurbrief biedt de raad de gelegenheid de inhoudelijke kaders mee te geven waaraan de definitieve Cultuurbrief moet voldoen. Na bespreking in de raad van de Cultuurbrief en mogelijke moties en amendementen geeft het college dan via de definitieve Cultuurbrief de opdracht aan de SCE om dit uit te voeren. Uitvoering houdt onder andere in de budgetten te verdelen over de individuele culturele instellingen.

Inbreng VVD breed georiĆ«nteerd
Het budget wordt opgedeeld in de Basisinfrastructuur-, Plusregeling- en het Snelgeld-fonds. Deze structuur en de daarbij behorende voorwaarden vindt de VVD een goede stap. De grote vraag is wel: hoe maken we geld vrij in dit budget voor vernieuwing en meer maatwerk? Voor de VVD komt er alleen substantieel geld vrij als we de subsidie van een of een aantal grote instellingen verlagen of die verschuiven. Het Muziekgebouw en het Van Abbe hebben zo hun eigen zorgen. Dat brengt ons dan bij het Parktheater of bij het CKE. De VVD ziet het CKE als een centrum voor cultuureducatie, en als makelaar en verbinder tussen alle stakeholders daarin. Wij denken dat het nieuwe Huis voor de Amateurkunst en Cultuureducatie het CKE een uitstekende kans biedt om deze rol te pakken. 

Discussie vooral rondom het CKE
De discussie afgelopen dinsdag liet goed zien dat de meeste fracties nog aan de nieuwe positie op afstand moeten wennen. De meesten zijn bij hun inbreng namelijk helemaal niet ingegaan op de Concept Cultuurbrief, maar hebben zich compleet gefocust op de plannen met betrekking tot het Centrum voor de Kunsten (het CKE). Deze plannen houden een korting van het budget van 4 naar 2 miljoen in en kunsteducatie helemaal overlaten aan de markt. Met name de PvdA toonde zich een zeer fel tegenstander van deze plannen en had veel kritiek op de wethouder in hun eigen college. Daar sprak een groot wantrouwen uit, vooral met betrekking tot haar rol in de aanstelling van bureau Noordeling. Dit bureau heeft de aanbevelingen uit een eerder rapport van LAgroup over het CKE uitgewerkt en heeft een zeer kritische houding aangenomen ten opzichte van het CKE.

Toezeggingen wethouder Scheurs
Onder druk van die emoties heeft wethouder Schreurs zich laten verleiden tot zoveel toezeggingen dat er gevreesd moet worden dat we terug zijn bij af. Een toezegging die we wel toejuichen is dat we voor de zomer een integraal voorstel voor het vastgoeddossier krijgen.

We kijken met belangstelling uit naar de Cultuurbrief, die we in de vorm van een Raadsvoorstel voor medio december mogen verwachten.