VVD: raadsvragen over open brief wethouder Financiën

Op dinsdag 10 november ontvingen wij een open brief van de wethouder van financiën waarin aan het Rijk wordt gevraagd om 'te stoppen met de opeenstapeling van omvangrijke kortingen.' De VVD wil graag verdere duiding op de brief van het college.

Wethouder Financiën Seuren heeft een open brief gestuurd naar het Rijk waarin hij namens het college zijn beklag doet over de bezuinigingen die de gemeenten voor hun kiezen krijgen. Hoewel de stellers van de vragen, raadsleden Oosterveer en Van Den Broek, de intentie van de open brief begrijpt, vragen zij zich af of deze brief wel een slimme zet is geweest en of de hele context wel voldoende geschetst wordt in die brief. In de brief schetst daarom de VVD de context voor de kersverse wethouder.

Acht vragen
De raadsleden zagen de noodzaak om 8 vragen door de brief aan het college te stellen. Eén ervan gaat over conflicterende uitspraken van het college over de toezeggingen met betrekking tot de financiering van het sociaal domein. Daarnaast vraagt de VVD aan de wethouder of keuzes maken in een begroting negatieve gevolgen kunnen hebben. en niet alleen of het budget er wel of niet is, en dat deze keuze ook juist de  lokale politiek ligt. Ook zal het college moeten uitleggen waarom zij bijvoorbeeld geld uitgeven aan ontwikkelingssamenwerking - een taak van het Rijk - terwijl, refererende aan de brief, zij dit ook in speeltuintoestellen hadden kunnen steken.

De antwoorden worden binnen vier weken verwacht.