Begroting 2016: een zeer grote hypotheek op de toekomst

De begroting 2016 en het meerjaren-investeringsprogramma 2016-2019 zijn in de raadsvergadering behandeld. Volgens de VVD neemt dit linkse college een enorme hypotheek op de toekomst door bijna 100 miljoen euro bij te lenen.

Financieel woordvoerder Marcel Oosterveer is zeer kritisch op de financiĆ«le houding van dit college: "Financieel wordt de gemeente uitgehold, leningen verhoogd en de netto-inkomsten blijven achter bij de netto-uitgaven. Een situatie die een volgend college dus mag oplossen. Voor de VVD is deze houding onacceptabel." Motie M07 heeft de VVD dan ook mede-ingediend om de gemeentelijke schulden, nu en later, niet te hoog te laten oplopen.

Integraal Huisvestingsplan desnoods op projectbasis uitvoeren 
De VVD heeft een amendement ingediend om het Integraal Huisvestingsplan weer mogelijk te maken. Zo zou er in elke begroting een lijst van scholen moeten komen die verbouwd/nieuw gebouwd worden, waarbij aangegeven wordt of de bouw financieel haalbaar is. Indien dit niet het geval is, zou het college kunnen kiezen om projectfinanciering in te stellen. Daarvoor heeft de VVD amendement A.5 geschreven. Het amendement is toegevoegd aan dit bericht.

VVD: tegenprestatie moet opnieuw ingevoerd worden
Het college meldt dat het aantal mensen dat bijstand ontvangt niet teruggelopen is, terwijl er in deze regio landelijk de grootste economische groei plaatsvindt. Deze scheefte vinden wij raar, en WijEindhoven zou de inwoner in de bijstand ten volle moeten supporten om weer aan het werk te gaan. Daarvoor heeft WijEindhoven wel de goede instrumenten nodig. De VVD pleit voor de stok achter de deur en wil de tegenprestatie weer inzetten om meer mensen aan het werk krijgen.

Om beter inzicht te krijgen in de bijstandssituatie, heeft de VVD motie M18 ingediend om het huidig participatiebeleid te laten evalueren en het college opdracht te geven om de het beleid zodanig aan te passen dat deze realistisch en in lijn met de doelstellingen wordt.

Meer energie voor energiescans 
Het college heeft voor het jaar 2016 100 energiescans voor bedrijven begroot. Deze scans laten de ondernemer inzien dat er verschillende duurzame investeringen met een korte terugverdientijd gedaan kunnen worden. In totaal wil het college 3000 scans uitgevoerd hebben; de Eindhovense VVD wil graag dat het college een sneller tempo opzet en heeft mtie M15 ingediend om er voor 2016 minimaal 350 te begroten. Deze motie is aangenomen.