VVD ziet brood in samenwerking Stedelijk Gebied

Eindhoven zit in veel samenwerkingsverbanden: C4, MRE, Stedelijk Gebied, BrabantStad, en ga zo maar door. Hoevel de samenwerking met de campusgemeenten eerder goed is geweest, ziet de VVD meerwaarde in de samenwerking met Stedelijk Gebied, ten koste van de C4.

Goed werk van de C4
In de afgelopen jaren heeft de samenwerking met de campusgemeenten Veldhoven, Best en Helmond Eindhoven geen windeieren gelegd. Zo is de Internationale School er gekomen, en is er een opzet ontwikkeld voor de Brainport International Desk. Voor de VVD is de hoofdvraag of er nu thema's overblijven voor de C4 waaruit de meerwaarde van de C4 blijkt; wát is de meerwaarde van een samenwerkingsverband op basis van het feit dat gemeenten een campus hebben?

Ambtelijke inzet verplaatsen naar Stedelijk Gebied
Momenteel wordt er 20 uur per maand per gemeente besteed aan de samenwerking tussen campusgemeenten. De VVD zou graag zien dat deze waardevolle tijd wordt ingezet naar het stedelijk gebied. Het stedelijk gebied loopt voorop door de regionalisering die in het land gaande is door decentralisaties, maar ook de ontwikkeling van regionale branding en de mobiliteitsvraagstukken waar Zuid-Oost-Brabant voor staat, maakt een samenwerking in het stedelijk gebied veel logischer.  

VVD: welke samenwerkingsverbanden gaan we inzetten?
Woordvoerder Van Den Broek "staat nog niet te springen" om het voorstel van de wethouder, om samenwerking met de C4 vast te houden, te ondersteunen. Zijn voorstel is om op termijn een debat te houden over de samenwerking in het stedelijk gebied en over de inzet die daarop nodig is vanuit Eindhoven.

Zijn volledige inbreng is als bijlage toegevoegd.