Schoolhuisvesting Eindhoven in problemen: gemeente, ga het regelen!

Er is een financieel gat ontstaan in het plan voor de scholenhuisvesting in Eindhoven. Voor de VVD is het duidelijk: gemeente, zorg dat je je financiën op orde hebt en ga door mét investeren! Immers het regelen van schoolhuisvesting is een taak van de gemeente, en zij moet dat goed doen!

Onderstaande inbreng is door onze woordvoerder huisvesting Hans Rozendaal in de commissie gebracht:

Op dinsdag 29 september vond er in de raad een gesprek plaats tussen de politieke partijen in Eindhoven, het college en de schoolbesturen. De aanleiding zijn de problemen die opgelost moeten worden voordat we verder kunnen met het bouwen (en renoveren) van scholen. Een lange tijd leek het college goed op weg om met de scholen een plan te maken. Dit plan (het "IHP" - Integraal Huisvestingsplan) zou ervoor zorgen dat scholen elkaar minder zullen beconcurreren, dit zou leiden tot onder anderen minder leegstand en dus minder kosten.

Landelijk is een motie aangenomen van Dhr. Haersma Buma (CDA). Deze motie stelt dat een deel van het geld dat de landelijke overheid naar de gemeente overmaakt niet mag worden gebruikt voor schoolgebouwen, maar alleen voor onderwijs zelf. Door het wegvallen van dit geld kampt de gemeente met een acuut probleem.

Het plan voorziet nu, als we gaan bouwen, een tekort van 3,6 miljoen euro per jaar, en een tekort van bijna 150 miljoen euro in totaal over een periode van 50 jaar. Deze motie zat er aan te komen en het probleem is dus niet nieuw.

Het heeft de VVD dan ook verbaasd dat het college hierdoor schijnbaar zo overvallen is. Verschillende scholen willen fuseren (in de Frits Philipsschool) en voor dit proces zijn al veel kosten gemaakt. Uitstel maakt alles alleen maar duurder. Daarnaast staan volgens de schoolbesturen noodlokalen op locaties in Eindhoven die daar al 45 jaar staan. Veel scholen melden dat er problemen zijn met temperatuur, luchtkwaliteit en lokalen die niet voldoen. Nu starten aan met bouwen kan betekenen dat er uiteindelijk geen geld is voor de scholen die als laatste gebouwd moeten worden. 

De VVD wil graag dat het college de handreikingen van de scholen doorberekend om zo het tekort te verkleinen. Ook onconventionele oplossingen zoals alternatieve manieren van financieren zijn prima bespreekbaar. De gemeente heeft een wettelijke taak om voor onderwijshuisvesting te regelen, daarnaast is onderwijs essentieel voor de ontplooiing van mensen en juist onderwijs is enorm belangrijk voor Eindhoven en de regio.
 
Het college heeft toegezegd voor 6 oktober met uitwerking van de verschillende voorstellen te komen en aan de raad te presenteren. Dat er financieel een gat gedicht moet worden is duidelijk, onderwijs heeft voor de VVD prioriteit maar die financiële pijn zal ook ergens landen. Bij recente dossiers (muziekgebouw en de ijsbaan) heeft het college geen daadkracht laten zien en werden oplossingen steeds vooruit geschoven. Ook hier blijkt het college wel te praten met partners in de stad maar samenwerken zit er niet echt in. Dit kan in dit dossier echt niet.
 
De scholen en leerlingen wachten al lang op vooruitgang in dit dossier en uitstellen kan echt niet langer, we staan samen voor hetzelfde probleem. Uitstel wil de VVD dan ook niet laten gebeuren! nog dit jaar moeten de scholen weten waar zij aan toe zijn!