Van den Broek bij debat over ongedocumenteerden

Fractievoorzitter Ferry van den Broek voerde op 13 maart namens de Eindhovense VVD een debat in Utrecht. Dit debat stond in het teken van ongedocumenteerden en de Bed, Bad, Brood regeling. Van den Broek ging in debat met Kamerleden van de SP, GroenLinks en PvdA en raadsleden uit Utrecht (CU) en Amsterdam (GroenLinks).

Uitgangspunt: illegalen keren terug
Het Paul de Bruijn fonds werd die avond opgericht. Dat gebeurde tijdens het drukbezochte symposium ´Recht op bestaan´. Onderdeel van dit symposium was een debat over onder andere bed, bad en brood. Na diverse inleiders vroeg de gespreksleider aan de politici om een reactie te geven op één van de gehoorde verhalen. Namens de Eindhovense VVD was Van den Broek duidelijk: ‘het uitgangspunt is dat illegalen terugkeren naar het land van waar ze vandaan komen. Er zijn echter landen waar mensen niet naar terug kunnen. Dan zijn wij voorstander van beperkte opvang om te voorkomen dat illegalen rondzwerven in de stad.’

VVD standpunt niet geliefd
Het VVD standpunt viel bij niemand van de aanwezigen in goede aarde. Het leidde ertoe dat Van den Broek kon reageren op een divers aantal vragen en opmerkingen. Dat gaf hem ook de mogelijkheid om uit te leggen waarom de Eindhovense VVD in 2014 de motie steunde voor een lokale Bed, Brood, Bad en Begeleidings-regeling. De uitwerking hiervan volgt spoedig en dan zal er in Eindhoven een nieuw debat plaatsvinden. Natuurlijk volgen we ook de landelijke ontwikkelingen op de voet.