Raadsvragen over opvang illegalen

Fractievoorzitter Van den Broek en raadslid Punte hebben vragen gesteld over de opvang van illegalen, naar aanleiding van het akkoord in Den Haag over Bed, Bad, Brood.

22 april 2015

Geacht college,

Binnen het kabinet wordt al enige tijd gesproken over de opvang van ongedocumenteerden en de zogenaamde BBB-regeling. Inmiddels hebben VVD en PvdA een akkoord bereikt en daarin wordt Eindhoven genoemd als één van de vijf opvanglocaties in Nederland. Eind vorig jaar heeft de VVD de motie ondersteund om BBBB (Bed, Brood, Bad en Begeleiding) mogelijk te maken in Eindhoven. Ons uitgangspunt is en blijft nog steeds dat de terugkeer van ongedocumenteerden het streven blijft.

  1. Vermoedelijk stuurt het Rijk ambtenaren voor de BBB-regeling. De VVD is benieuwd hoe dit vorm gaat krijgen in Eindhoven en of u daar al duidelijkheid over kan bieden. In uw beantwoording graag meenemen of er al een specifieke locatie in zicht is voor de opvang.
  2. Is het college met ons van mening dat deze nieuwe voorziening de huidige BBB regeling in Eindhoven vervangt? Graag voorzien van een toelichting.
  3. Is er de afgelopen dagen contact geweest tussen het college en het Rijk over de kwestie en zo ja, wie nam het initiatief en waaruit bestond dit contact?
  4. Is er al meer bekend over een verdeelsleutel inzake de spreiding van de ongedocumenteerden over de vijf steden? Hoeveel ongedocumenteerden kunnen we in Eindhoven verwachten? Een forse toename ligt immers in de lijn der verwachting.
  5. In de opvang zal worden gewerkt aan de terugkeer, want dat blijft immers het uitgangspunt. Waar liggen de verantwoordelijkheden als er gedurende dat proces toch ongedocumenteerden zijn die volledig de illegaliteit induiken? Verwacht het college hiervoor extra politiecapaciteit voor vrij te moeten maken?

Wij kijken uit naar uw beantwoording.

Met vriendelijke groet,


Ferry van den Broek, VVD
Marcel Punte, VVD