Jaarrekening 2014: de OZB kan dus omlaag!

De jaarrekening van 2014 is politiek behandeld. De jaarrekening, een terugkijk op de begroting van 2014, is een document wat de financiën weergeeft en kijkt of het college binnen de kaders heeft geopereerd. Marcel Oosterveer, financieel woordvoerder, geeft namens de VVD zijn visie op de jaarrekening, zoals op het begroten van de OZB.

Enorm pak werk
Oosterveer begon met dank aan de al die ambtenaren en de raadaccountant voor het gedane werk: “Het blijft een enorm pak werk wat elke jaar weer verzet moet worden. Om zoveel gegevens duidelijk en zo transparant mogelijk te krijgen, dat is knap.”

Overhead en de interne rekenrente
Het college rekent veel overhead voor allerlei projecten. De inhuur van derden, de experts, is vaak een grote kostenpost. De VVD vindt het opnemen van dat potje per project niet handig. “We zien nu niet hoeveel inhuur er is geweest in zijn totaliteit, en dus kunnen we er moeilijk op sturen.”, zegt het raadslid. Ook moeten er één interne rekenrente worden gehanteerd voor projecten. Nu worden er twee rentestanden gehanteerd waardoor verliesgevende projecten rooskleuriger lijken, en goedlopende projecten minder goed uit de verf komen.

“De OZB kan dus omlaag!”
Voor de VVD is het een belangrijk punt dat er reëel begroot wordt. Voor de OZB is dat nu niet het geval. Oosterveer: “Het college haalt nu veel meer OZB binnen dan begroot. Afgelopen jaren laat zien dat dit potje structureel meer inbrengt. Zorg dan dat je reëel gaat begroten, óf geef het overschot weer terug aan onze inwoners. En nog beter, haal het overschot niet eerst op: dat betekent een lagere OZB dus!”

Muziekgebouw is en blijft een risico
Nogmaals vraagt de VVD aandacht voor het risico wat de gemeentebegroting loopt door de perikelen bij het Muziekgebouw. “Dat risico had in 2014 al begroot moeten worden door dit college. Toen, maar ook nu, is het nog steeds een risico. Er moer een reserve komen in het weerstandsvermogen van de gemeente om de klap op te vangen.”