Evaluatie groei Eindhoven Airport: drie belangrijke punten

In de commissie Economie & Mobiliteit is het tussentijds evaluatierapport van de Alderstafel behandeld. Onze woordvoerder Eindhoven Airport, Tom Meylink, deed de inbreng namens de VVD-fractie, en focuste zich op drie belangrijke items: de groei zit hem bij de homecarriers, beter communiceren bij hinder én het bekijken van overlast in het weekend voor direct omwonenden.

Vestiging homecarriers zorgen voor banen
De zogenoemde homecarriers, luchtvaartmaatschappijen die hun vliegtuig ’s nachts laten staan als de landingsbaan dicht is, zorgen voor een enorme werkgelegenheid voor de luchthaven. Meylink: “Ieder toestel dat zijn basis in Eindhoven heeft zorgt voor 50 voltijds banen. Zowel aan de onder- als aan de bovenkant van de arbeidsmarkt. Daarom is de VVD er een groot voorstander van om Eindhoven Airport de opdracht te geven de groei voor de komende jaren zoveel mogelijk met deze homecarriers in te vullen.” De gemeente is voor een deel aandeelhouder van Eindhoven Airport en zou dit kunnen verlangen.

Communicatie met omwonenden blijvend belangrijk
Er liggen uitdagingen voor de luchthaven in de communicatie naar de omwonenden. De publieke opinie is nog te negatief, al dan niet door de buitengewoon actieve tegenstanders. Hij oppert een idee: “Er is al een mogelijkheid om alle vluchten via internet te volgen, maar het zou een idee kunnen zijn om een app te ontwikkelen die pro-actief berichten stuurt, zodra bekend is dat een vliegtuig na 23.00 door vertraging zal binnenkomen.” Zo kan volgens hem in ieder geval de verwachte overlast beter gecommuniceerd worden.

In het weekend andere openingstijden
Als Eindhoven Airport kiest voor meer homecarriers, zouden openingstijden in het weekend iets vernauwd kunnen worden. “Homecarriers zijn vooral bezig om doordeweeks zo veel mogelijk mensen te verschepen, het weekend is minder belangrijk voor hen, omdat de afzetmarkt dan kleiner is. Met het feit dat zij ook nog eens voor extra veel banen zorgen, zou dit een mooie spreekwoordelijke ‘twee vliegen in een klap’ zijn.” aldus Meylink.