College neemt VVD voorstel open spending over

Tijdens de raadsvergadering van 23 september, heeft het college een voorstel overgenomen om aan de slag te gaan met 'open spending'. Met 'open spending' is het mogelijk om uitgaven en inkomsten van overheden digitaal te ontsluiten en onderling te vergelijken.

Steeds meer gemeenten, provincies en andere overheden ontsluiten hun financiĆ«le gegevens en worden toegevoegd aan het platform openspending.nl. Zo zijn er op dit moment al 13 waterschappen, 10 provincies en 119 gemeenten aangesloten bij het platform. 

Actuele motie overgenomen
De VVD nam het initiatief om een actuele motie in te dienen om het college de opdracht te geven om de informatie die de gemeente ieder kwartaal aan het CBS levert, publiekelijk toegankelijk te maken via Openspending.nl en de gegevens met terugwerkende kracht vanaf 2009 aan te leveren. De actuele motie werd ook mee ingediend door D66. De wethouder was positief over dit voorstel en gaat dit uitwerken. Doordat de wethouder de actuele motie heeft overgenomen, hebben VVD en D66 de motie niet ingediend maar ingetrokken.