Woonvisie 2015 en verder: hoe wonen we straks in Eindhoven?

In de commissie Ruimte en Vastgoed is een conceptdocument Woonvisie besproken. Waar willen we als Eindhoven heen qua hoe mensen wonen het komende decennium – dat is de hoofdvraag van dat stuk. Commissielid Volkshuisvesting Joost de Jong deed de inbreng namens de fractie.

Wat doet de gemeente met volkshuisvesting?
Nadat de wooncoöperaties op hun vingers zijn getikt door minister Blok van Volkshuisvesting vanwege dat ze zich niet aan hun kerntaken hielden, is er een wet gekomen waardoor er meer sturing op die coöperaties kan komen.  De Jong: “Met de woonvisie geeft de gemeente invulling aan die extra toezicht. Zo zal de gemeente meer kunnen kijken naar drie issues: verdichting (meer inwoners per vierkante m2), woningsplitsing, en de speciale woonzorgen van onze inwoners, zoals de ouderen, studenten en zorgbehoevenden.”

Minder scheefwonen zorgt voor nieuwe investeringen
Voor de VVD is het overschot aan sociale woningen in combinatie met scheefwonen – het wonen door vermogendere huishoudens in goedkope sociale huurwoningen –  een zorgpunt.  Deze woningen zijn er voor een groep die zo nodig heeft, maar te vaak is er juist voor deze mensen geen plek. De Jong: “Bepaalde instrumenten van de coöperaties, zoals “Slimmer Wonen”, helpen enorm om scheef wonen tegen te gaan, en zorgen tegelijkertijd een impuls voor de straat, buurt, te geven!” Ook kan het vrijgekomen geld geherinvesteerd worden in verduurzamingsprojecten, zoals isolatie en vergroening.