Dossier Kadernota 2016-2019: Ruimte & Vastgoed

In deze commissie werden vooral de onderwerpen buurtparticipatie, Eindhoven Airport, ruimtelijke ordening en het IHP (Integraal Huisvestingsplan) behandeld. VVD-raadslid Joost de Jong deed de inbreng en vraagt het college om meer concrete plannen om nu woorden in daden om te zetten, “want dat is wat we echt missen”, besluit De Jong.

Er zijn een rijkelijk aantal pilots succesvol afgesloten rondom buurtbudgetten. Geld wat normaal door de gemeente uitgegeven wordt in een buurt, wordt nu beheerd en besteed door een buurtcoöperatie. Een prima plan – mensen besluiten zelf waar geld aan besteed wordt in hun buurt – wat aansluit bij de kernwaarden van de VVD: vrijheid en eigen verantwoordelijkheid.

De gemeente loopt achter met veel beleidsstukken, neem het beleid rondom industriegebieden en de welstand. Zo hebben de industrieterreinen De Hurk en Brainport Industries Campus (BIC, in aanbouw) last van vertragingen en wordt de vernieuwing maar niet concreet. Ook de nieuwbouw bij Bouvigne leed onder de oponthoud. De Jong: “Laten we hier eens werk van maken.”

Voor Meerhoven moet er nu echt een oplossing komen met betrekking tot de parkeerproblematiek. De VVD roept daarom andere fracties en de wethouder op om snel en gedegen met een mening te komen om zo de lasten te leggen waar het hoort: niet bij de inwoners van Meerhoven, maar bij de gebruikers van Eindhoven Airport.

Verbazend genoeg wordt er nauwelijks een woord gerept over het (op losse schroeven staan van het) Integraal Huisvestingsplan. Juist deze situatie, en de risico’s ervan, zou opgenomen moeten worden in dit meerjarenstuk en daarom vraagt de VVD de wethouder dit alsnog te doen.