Dossier Kadernota 2016-2019: Economie & Mobiliteit

In deze commissie hebben Saskia Wempe en Tom Meylink het woord gevoerd. Waar de VVD extra aandacht voor vroeg, is onder andere de detailhandelsnota, de binnenstad, gemeentelijke dienstverlening voor ondernemers en de stadsmobiliteit.

Wempe: “We hadden al gewaarschuwd dat economisch belangrijke dossiers veel te lang blijven liggen. Jammer genoeg is het waarheid geworden.” Het uitblijven van de detailhandelsnota, terwijl de onderliggende stukken klaar liggen, is een voorbeeld hiervan. De VVD ziet graag een extra beetje vaart van de wethouder hier in. Dit geldt ook voor het uitvoeren van de quick wins voor de binnenstad, zodat ondernemers meer uit hun terrassen kunnen halen. In het verlengde daarvan vroeg Wempe ook naar de betalingssnelheid van de gemeente naar het MKB: “dat kan en moet beter.”

Qua mobiliteit had de VVD veel op de Kadernota aan te merken. De fractie maakt zich grote zorgen over de bereikbaarheid van Eindhoven. Juist om de binnenstad levendig te houden, zullen Met het stuk ‘Eindhoven op weg’ geraakt Eindhoven eerder op slot, waarbij de automobilist eerder uit de auto weggepest wordt, in plaats van auto’s, naast bus, fiets en te voet, beter te laten doorrijden. We pleiten voor de aanpak van echte vervuilers: neem de tweetakt-scooters en de oude dieselbussen.