Nieuwe werkwijze gemeenteraad

De gemeenteraad heeft ingestemd met een raadsvoorstel om over te gaan op een andere werkwijze. Dit voorstel is tot stand gekomen door een raadswerkgroep waar Hans Rozendaal zitting in had. De nieuwe werkwijze is per direct in gegaan en dat leidt er toe dat aankomende week al wordt gestart met een voorbereidingsavond. Het doel is om meer werkbezoeken af te leggen en vaker mensen uit de stad uit te nodigen op het stadhuis.

A-avond: Voorbereidingsavond
Op 9 september starten we met een voorbereidingsavond. Op deze avond zijn er diverse presentaties om zo nog beter inzicht te krijgen in de achtergrond van raadsvoorstellen. Maar deze avond is ook bedoeld om een presentatie te krijgen over de huidige stand van zaken van bepaald beleid. Deze presentaties kunnen op verzoek van het college plaats vinden, maar ook de raad kan onderwerpen agenderen. Zo is het mogelijk om mensen uit de stad te horen voordat een bepaald onderwerp op de agenda staat. Maar ook om de stad te horen als een fractie voornemen is om een onderwerp te agenderen voor debat. Op deze wijze heeft elk raadslid een minimaal zelfde basisniveau bij aanvang van een debat. De voorbereidingsavond vindt elke drie weken op de dinsdagavond plaats vanaf 17:00 uur.

B-avond: Commissie-avond
Na de voorbereidingsavond heeft elk raadslid een minimaal zelfde kennisniveau. Daardoor zal de kwaliteit van het debat in de commissie, waar de voorstellen inhoudelijk worden besproken door de fractiespecialisten, erop vooruit gaan. Met de nieuwe raadsperiode is de commissie indeling een klein beetje gewijzigd. We houden de vier 'oude' commissies maar de commissie Maatschappij&Cultuur heet voortaan Maatschappelijke Ontwikkeling (MO). De commissievergaderingen vinden eens per drie weken op de dinsdagen plaats vanaf 17:00 uur.

C-avond: Raadsavond
Wanneer het debat in de commissie is gevoerd, kan het betreffende voorstel op de agenda van de gemeenteraad worden gezet. Afhankelijk of er wijzigingsvoorstellen zijn aangekondigd door een fractie in de commissie, wordt het raadsvoorstel in een bepaalde categorie geplaatst. Daarin onderscheiden we de 'voorstellen waar geen moties/amendementen voor zijn aangekondigd' en de categorie 'voorstellen waar wel moties/amendementen zijn aangekondigd'. Voorstellen in de laatste categorie zullen altijd nog een debat krijgen in de raadsvergadering terwijl dit bij de eerste categorie niet het geval is. De eerste categorie bevat de 'hamerstukken'. Er is elke drie weken een gemeenteraadsvergadering en die start om 20:30 uur.

We noemen dit logischerwijs de ABC-cyclus. Na de raadsavond begint de cyclus overnieuw en starten we dus de dinsdag na de raadsvergadering weer met de voorbereidingsavond. De nieuwe werkwijze zal na een half jaar geƫvalueerd worden.