Ondernemers (Kadernota 2016): Freezones & korte procedures

Voor de VVD is een effectieve overheid een belangrijk punt. Effectiviteit kan soms ook gehaald worden door minder regels te implementeren of te handhaven. Juist voor ondernemers en inwoners kan dit een enorme impuls voor nieuw initiatief zijn. Daarom pleit Monique List voor freezones – regelluwe, of zelfs regelvrije gebieden – en pleit Ferry van den Broek voor kortere gemeentelijke procedures.

Freezones kan leegstand tegengaan en levendigheid bevorderen
De kadernota zegt dat de focus voor de binnenstad ligt op beleving, levendigheid en inrichting van de binnenstad. Wanneer er nauwelijks tot geen regels zijn in een gebied, kan er juist op deze drie kernpunten ingespeeld worden. Foodtrucks zouden hier handig op kunnen inspelen, maar ook een vrijer bestemmingsplan kan een ondernemer overhalen om juist zich in de binnenstad te vestigen. Monique List: “Met het oog op de al hoge leegstand, die de komende jaren blijft stijgen, zou dit een kentering in die cijfers kunnen betekenen. Dat is goed voor de binnenstad en dus voor Eindhoven en haar inwoners.”

Eindhoven bij de top 20 gemeenten met kortste procedures
Ook zegt de kadernota dat de ambitie er is om de kortste procedures van Nederland te willen hanteren om nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken. Om dit juist wat praktischer in te steken dan alleen een vergezicht neer te pennen, wil de VVD het college de opdracht geven om te kijken hoe de 20 beste gemeenten op het gebied van procedures dit aanpakken. Zo hoeft de gemeente niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden, en kan de gemeente snel aan de slag met het verkorten van die procedures, meent Van Den Broek.