VVD maakt voorstel evenementen Genneper Parken

Gisteren vond er op verzoek van de VVD een debat plaats over evenementen in Genneper Parken. Het gaat specifiek om het verruimen van de schenkingstijden voor alcohol. De afgelopen jaren heeft de VVD dit samen met de PvdA meermalen op de agenda gezet maar de Burgemeester ziet niks in deze verruiming.

Zwemmen tot 04:00 uur, alcohol tot 02:00 uur
In Eindhoven mogen in de binnensportaccommodaties evenementen worden georganiseerd die in principe tot 04:00 uur mogen plaatsvinden. Alleen mag er maar tot 02:00 uur alcohol geschonken worden. Wat de VVD betreft is dat een rare situatie en we willen het dus mogelijk maken dat er ook na 02:00 uur nog alcohol geschonken mag worden. Hoewel er mogelijkheden liggen om een uitzondering te maken en dus ook toe te staan om na 02:00 uur alcohol te mogen schenken, is dit vooral een papieren werkelijkheid. Alleen de Burgemeester kan deze uitzondering toestaan en de geschiedenis leert dat dat vrijwel nooit gebeurt. Alleen ter gelegenheid van Roze Zaterdag was de Burgemeester bereid om na vele gesprekken éénmalig een verruiming toe te staan.

Burgemeester bang voor precedentwerking
Hoewel we binnen het evenementenbeleid ruimte hebben om deze verruiming voor Strijp-S en het Beursgebouw soepeler mogelijk te maken, blijkt dit niet het geval te zijn voor Genneper Parken. De Burgemeester is bang voor precedentwerking als we toestaan dat er in Genneper Parken meer mogelijk wordt gemaakt over de verruiming van de schenkingstijden. Hij is bang dat er dan geen enkel argument is om dit in de rest van de stad tegen te houden. Een vreemde observatie aangezien we de mogelijkheden ook hebben voor Strijp-S en het Beursgebouw en we de precedentwerking nu juist voorkomen door het stellen van goede kaders. Wij zien mogelijkheden om dit ook op te stellen voor Genneper Parken.

Meerderheid voor pilot voor verruiming
De VVD stelde daarom voor om een pilot te starten voor verdere verruiming van de schenkingstijden in Genneper Parken. Een meerderheid van de commissie schaarde zich achter dit voorstel en is bereid om dit mogelijk te maken in onze stad. Hoe de pilot er uit komt te zien, is nog onduidelijk. De VVD nodigt de partijen uit die voorstander zijn van verruiming, om samen te kijken naar de mogelijkheden. Zo wordt er gedacht aan een pilot van twee jaar waarin bijvoorbeeld maximaal twee evenementen per jaar plaats kunnen vinden die ook na 02:00 uur nog alcohol mogen schenken.

Openbare orde en veiligheid
Eén van de uitgangspunten zal in ieder geval zijn dat het geen nadelige gevolgen heeft voor de openbare orde en veiligheid en dat het geen overlast geeft aan omwonenden. Juist op deze onderwerpen, waar de Burgemeester zich telkens weer op beroept, zijn duidelijke kaders te stellen. Helaas volhardt de Burgemeester in zijn standpunt dat er geen sprake is van een verruiming maar echte argumenten lijken te ontbreken, ook omdat deze argumenten niet consequent worden toegepast.

VVD komt met voorstel
De VVD zal op korte termijn met een voorstel komen die op de steun kan rekenen van de partijen die voorstander zijn van de verruiming. Het is dan de vraag, wanneer een meerderheid van de raad dit wil, hoe de Burgemeester zich zal opstellen. Zeker als ook Trefpunt 't Groen en de Klankbordgroep Genneper Parken geen bezwaren zien.

In het debat toonden de volgende partijen zich een voorstander: VVD, PvdA, D66, SP en Leefbaar Eindhoven.
De volgende partijen hebben twijfels geuit maar zijn niet uitgesproken tegen verruiming: LPF, OuderenAppél en CDA. GroenLinks, als zelfbenoemde liberale partij, toonde zich geen verrassend genoeg geen voorstander en ook de ChristenUnie ziet geen noodzaak in de verruiming.