Fifth NRE stopt op NRE-terrein; inzet gemeente onvoldoende?

Recentelijk is bekend geworden dat één van de grote bedrijven op het te ontwikkelen NRE-terrein, Fifth NRE, wegtrekt van datzelfde terrein. Het is niet gelukt om het bedrijf een werkbare permanente vergunning af te geven, waardoor de initiatiefnemers besloten hebben dat Fifth NRE ophoudt te bestaan. De VVD schrikt van de ervaringen van de ondernemer met de gemeente en wil graag een verduidelijking van het college.

Ongelijke behandeling?
De gemeente is al jaren bezig om dit terrein te ontwikkelen, waarbij in 2013 de raad uitsprak dat dat bedrijf een van de trekkers van het gebied is. Het bedrijf heeft lang gewerkt op tijdelijke vergunningen, omdat het gebied nog in opbouw is. Vervolgens is er met veel moeite en met veel kosten voor de ondernemer gepaard een (definitieve) vergunning verleend voor de tijdelijke exploitatie. Deze vergunning levert volgens de ondernemer echter véél beperkingen op in de exploitatie, meer beperkingen dan de andere gebruikers. Juist doordat Fifth NRE een kartrekker is, vindt de VVD dit op zijn zachtst raar.

Proces zou niet helemaal goed gegaan zijn
In de vragen staan een aantal situaties uitgelegd waarbij de communicatie tussen bedrijf en gemeente mis is gelopen. Er zou onduidelijkheid zijn over de vestigingsvoorwaarden van de locatie, een contract – die door de ondernemer opgesteld moest worden van de gemeente – heeft de gemeente uiteindelijk zelf laten opstellen én gerechtelijke stukken die getekend moesten worden zijn nooit teruggestuurd naar de ondernemer. “De hele gang van zaken roept zoveel vragen op waarbij het gelopen proces onmogelijk door het college als succesvol kan worden bestempeld,” aldus de VVD.

De VVD wil graag de antwoorden op de vragen vóór een mogelijke behandeling in de eerstvolgende commissie van 15 september aanstaande.