Hobbypotje voor wethouder Cultuur

Tijdens de behandeling van de Kadernota op 8 juli werd nog maar eens duidelijk dat de coalitie snel terugkomt op eerder genomen besluiten. Er komt een stichting Eindhoven Cultuur die onder andere heeft de hele uitvoering van het beoordelings- en subsidieproces weg gaat halen uit de ambtelijke omgeving. Toch maakt de coalitie een voorbehoud op een eerder aangenomen raadsbesluit.

Cultuur is een langslepend hoofdpijn dossier. De VVD is positief over het onlangs verschenen Blueyard rapport en blij dat de gehele raad zich daarachter schaarde. Een belangrijke aanbeveling daarin, is dat de hele uitvoering van het beoordelings- en subsidieproces wordt weg gehaald uit de ambtelijke omgeving. Het hele proces dus dat betekent dat we dat ook echt volledig moeten doen. We hebben daarom een voorstel om geen aparte culturele (hobby)potjes binnen de gemeente te laten maar dat alle budgetten worden opgenomen binnen de nieuwe systematiek.

We zijn er voorstander van om de regie over te dragen aan de nog op te richten stichting Eindhoven Cultuur. Wij durven deze stap te maken, juist omdat we de afgelopen periodes hebben gezien dat vertaling van de cultuurvisies naar een concrete, eenduidige en transparante werkwijze tot problemen leidde. Niemand in de raad moet het toch willen dat we nog een paar jaar zo doorsukkelen.

Het amendement is door de raad verworpen. Dat wil zeggen dat D66 Cultuurwethouder Mary-Ann Schreurs de beschikking krijgt over een eigen potje met geld en dat ze zelf kan beslissen welke 'leuke'  dingen ze daarmee gaat doen. We blijven dit kritisch volgen omdat we ook vinden dat de wethouder geen eigen hobbypotje moet hebben en dat moet onderbrengen bij de Stichting Eindhoven Cultuur.