Veiligheid ondergeschoven kindje bij linkse coalitie

Tijdens de behandeling van de Kadernota op 8 juli, bleek weer dat deze coalitie geen grote plannen heeft rondom de veiligheid in Eindhoven. Gelukkig is er de Burgemeester die in de coalitie de VVD-lijn volgt en staat voor een harde aanpak van criminaliteit.

Noodfonds slachtoffers
De VVD is van mening dat slachtoffers en nazorg meer aandacht moeten krijgen binnen het gemeentelijk veiligheidsbeleid. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid adviseert gemeentes om een gemeentelijk noodfonds in te stellen voor slachtoffers van misdrijven. Landelijk is er ook een slachtofferfonds maar dat is vooral voor geweld- en zedenmisdrijven en niet zozeer voor bijvoorbeeld inbraken. De VVD had een voorstel om de mogelijkheden te onderzoeken voor het instellen van een noodfonds dat vooral gevuld wordt door schade op daders te verhalen. De Burgemeester heeft toegezegd met Slachtofferhulp Nederland in gesprek te gaan om de mogelijkheden te bekijken. De motie is daarom aangehouden in afwachting van het nog te voeren gesprek.

Uitbreiden veiligheidsprioriteiten
In de commissievergadering heeft de Burgemeester aangegeven dat hij graag ziet dat de AFZ-criminaliteit (Auto-inbraken, Fietsendiefstallen en Zakkenrollerij) een prioriteit wordt in het veiligheidsbeleid van Eindhoven. In navolging daarvan kwam de VVD met een voorstel om deze AFZ-criminaliteit tot prioriteit te benoemen. De Burgemeester heeft toegezegd met een voorstel te komen en daarom is de motie niet ingediend.

Best practises veiligheid
In het land zijn goede op verschillende veiligheidsthema's goede aanpakken ontwikkeld om criminaliteit hard aan te pakken. Met een motie wilden we de Burgemeester oproepen om deze best practises in kaart te brengen maar de Burgemeester vind dit zonde van de ambtelijke capaciteit. De VVD heeft aangegeven dan zelf met een initiatiefvoorstel te komen met deze goede voorbeelden. Om die reden heeft de VVD de motie niet ingediend.