VVD stemt tegen motie over Roze Zaterdag

In de afgelopen raadsvergadering werd ook de actuele motie van de ChristenUnie over Roze Zaterdag behandeld. De ChristenUnie heeft twijfels bij de hoogte van de subsidie aan dit evenement, twijfelt of er wel genoeg partijen in de stad bij betrokken zijn, of het de acceptatie van diversiteit wel bevorderd en eigenlijk, als je tussen de regels door leest, vindt de ChristenUnie het gewoon geen leuk feestje en is zij bang dat mensen het aanstootgevend vinden en het dus contraproductief werkt voor de acceptatie van homoseksualiteit. Daarom riep zij op tot een grondige evaluatie van dit evenement.

De Eindhovense VVD staat achter Roze Zaterdag. Daarom hebben wij het initiatief vanuit de raad destijds ondersteund om Eindhoven te kandideren voor dit evenement. De Eindhovense VVD heeft ook vertrouwen in de subsidieprocedures van de gemeente Eindhoven. De afgelopen periode is het evenementenbeleid vernieuwd en verbeterd, inclusief duidelijke criteria waaraan een evenement moet voldoen om subsidie te krijgen. Dit wordt overigens al standaard intern getoetst en daar is dus geen evaluatie voor nodig.

Dan blijft nog over een inhoudelijke evaluatie. In de eerste plaats is dat een verantwoordelijkheid van de organisator en niet van de raad. Het staat immers iedereen vrij een evenement te organiseren en subsidie aan te vragen. En indien die volgens de regels wordt toegekend, is een evaluatie door de raad niet aan de orde. Tenzij je deze evaluatie wilt koppelen aan het initiatief vanuit de raad destijds om Eindhoven te kandideren. Dat zou nog wel kunnen. Maar dat wil de ChristenUnie niet.

De ChristenUnie wil de evaluatie vooral koppelen aan de inhoud van het evenement in relatie tot de subsidie. Dat is overbodig, niet op zijn plaats en een verspilling van tijd en geld. De Eindhovense VVD heeft dit voorstel dan ook niet gesteund, net als vrijwel de gehele rest van de raad.

Zaterdag 5 juli is het Roze Zaterdag. Wij wensen de organisatie veel succes met de laatste loodjes in de voorbereiding en een succesvol evenement!