Moties ledenraadpleging van Eindhovense VVD

Afgelopen week heeft de Eindhovense VVD een oproep aan het Hoofdbestuur gedaan om een ledenraadpleging te organiseren voor de nieuwe partijvoorzitter. Op 9 april heeft de afdeling een reactie van het Hoofdbestuur ontvangen. Deze reactie leidt ertoe dat de Eindhovense VVD twee moties zal indienen op het voorjaarscongres van de VVD.

Reactie van het Hoofdbestuur
De Eindhovense VVD hecht er waarde aan dat de communicatie met het Hoofdbestuur, en de twee moties, in een liberale partij als de VVD in de openbaarheid kan gebeuren. Al eerder hebben we de oproep aan het Hoofdbestuur aangegeven en op 9 april heeft het Hoofdbestuur ook een reactie gegeven op onze oproep.  Wij danken het Hoofdbestuur voor de snelle reactie. Desalniettemin heeft de ALV van de Eindhovense VVD op 9 april zich unaniem uitgesproken voor een ledenraadpleging en de twee conceptmoties zoals die hieronder vermeld staan.

Motie wijziging statuten VVD
In de reactie geeft het Hoofdbestuur een aantal zaken aan. Eén van die zaken is dat het op dit moment statutair onmogelijk is om een ledenraadpleging te organiseren. De VVD hanteert het uitgangspunt dat er in principe geen ledenraadpleging is tenzij de Algemene Leden Vergadering van de VVD anders beslist. Deze ALV komt normaal gesproken tweemaal per jaar bijeen; op het voorjaarscongres en het najaarscongres. Om die reden heeft de Eindhovense VVD een motie gemaakt waarin we pleiten voor een wijziging van de statuten. Wat ons betreft hanteert de VVD voortaan het uitgangspunt dat er, bij minstens twee kandidaten voor de functie van het partijvoorzitterschap, altijd een ledenraadpleging wordt georganiseerd tenzij de ALV anders besluit. De conceptmotie is bijgevoegd.

Motie organiseren ledenraadpleging 2014
De tweede motie stelt voor dat de ALV besluit om voor de functie van het partijvoorzitterschap dit jaar een ledenraadpleging te organiseren. Naast de voordracht van het Hoofdbestuur hebben ook twee andere leden zich gemeld voor deze functie. Wij zien graag dat de eerstvolgende partijvoorzitter middels een ledenraadpleging wordt gekozen en de motie stelt voor om het Hoofdbestuur opdracht te geven een ledenraadpleging te organiseren. De conceptmotie is hier te lezen.

Vorm kan wijzigen
Wij merken graag op dat de voorgestelde conceptmoties qua vorm nog kunnen wijzigen. De inhoud blijft centraal staan maar de moties kunnen qua vorm nog wijzigen. Het Hoofdbestuur heeft daar immers formats voor. De conceptmotie 'Wijziging statuten VVD' zal vermoedelijk een amendement worden maar de Eindhovense VVD zal dan ook in overleg treden met het Hoofdbestuur om te bekijken in welke vorm het voorstel aan de ALV zal worden voorgelegd. De inhoud van de voorstellen kan nog enigszins worden gewijzigd omdat de Eindhovense VVD altijd open staat voor inhoudelijke verbeteringen.

Mee indienen van de motie
Aan het indienen van een voorstel op de ALV zijn ook voorwaarden verbonden. Waarschijnlijk moeten de voorstellen door tenminste tien indieners worden gesteund. Wij roepen afdelingen die zich kunnen vinden in de lijn van de motie dan ook op om dit kenbaar te maken bij de Eindhovense VVD zodat de voorstellen door zoveel mogelijk indieners aan de ALV kunnen worden voorgelegd.

Consequenties aannemen motie organiseren ledenraadpleging 2014
Wanneer de motie 'Organiseren ledenraadpleging 2014' door de ALV wordt aangenomen, heeft dit wel consequenties. Als de motie wordt aangenomen, betekent het dat de nieuwe partijvoorzitter pas op de eerstvolgende ALV na het voorjaarscongres kan worden geïnstalleerd. In de praktijk betekent dat dit gaat gebeuren op het najaarscongres van de VVD. De tijd tussen het voorjaarscongres en het najaarscongres wordt dan immers gebruikt om de ledenraadpleging te organiseren. De Eindhovense VVD ziet hier geen grote bezwaren in. In die tussenliggende tijd zijn er geen verkiezingen gepland en daarnaast kan de vicevoorzitter optreden als waarnemend voorzitter. In het verleden hebben we gezien dat dit geen probleem hoeft te zijn.