VVD: Per direct extra politie patrouilles

De afgelopen weken is Eindhoven opgeschrikt door een serie gewelddadige gebeurtenissen; van mishandelingen tot gewapende overvallen. We zien dat dit, logischerwijs, ook veel maatschappelijke onrust met zich meebrengt. Ook de Eindhovense VVD maakt zich zorgen en heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college

Pilot Vermogenscriminaliteit
In 2012 hebben wij al vragen gesteld over een pilot voor de aanpak van gewelddadige vermogenscriminaliteit. Deze pilot is op initiatief opgestart en we vragen nu om de evaluatie zodat we kunnen bekijken of we structureel onderdelen van deze pilot kunnen invoeren.

Per direct extra politie patrouilles
Voor ons is het geen discussie dat de overheid zich maximaal moet inzetten voor veiligheid voor inwoners en ondernemers. Maar het is ook bij ons bekend dat we al langer een uitdaging hebben rondom de capaciteit van de politie. Dit heeft, zoals reeds eerder besproken in de raad, vooral te maken met landelijk beleid. We kunnen helaas geen blik agenten opentrekken om dat direct op te lossen en zullen dus slim moeten omgaan met onze beschikbare capaciteit. Wat de VVD betreft gaat er per direct extra worden ingezet op politie patrouilles bij locaties waarvan de afgelopen tijd is gebleken - volgens onze informatie - dat die een groter risico lijken hebben op gewapende overvallen, bijvoorbeeld tankstations. Wij beseffen dat dat ten koste gaat van andere inzet maar daar moeten mogelijk voor nu tijdelijk andere keuzes in worden gemaakt.

Capaciteit uitbreiden met steun regio
Een andere optie is om in groter verband tijdelijk de capaciteit te vergroten. Dat betekent dat er wat de VVD betreft met andere gemeentes geschakeld moet worden om te kijken of zij extra ondersteuning kunnen leveren, om bijvoorbeeld de hierboven genoemde patrouilles, mogelijk te maken.

Op zeer korte termijn gesprekken
Tot slot willen wij nog opmerken dat we het van belang vinden dat er op zeer korte termijn wordt gesproken, met bijvoorbeeld tankstationshouders in onze stad, om te inventariseren waar zij behoefte aan hebben om de  gebeurtenissen van de afgelopen tijd zoveel als mogelijk te voorkomen. We zien graag dat het college de resultaten van deze gesprekken deelt met de raad.

Beantwoording moet sneller dan 4 weken
Het college heeft vier weken om schriftelijke vragen van een reactie te voorzien. Wat ons betreft, worden deze vragen eerder beantwoord. Veiligheid kan immers niet vier weken wachten. We zullen dinsdag tijdens de commissievergadering een eerste reactie vragen van het college. De vragen zijn hier bijgevoegd.