Meer ruimte voor openingstijden horeca

Al eerder werd in de commissie Economie & Mobiliteit gesproken over een notitie van wethouder Monique List over het horecabeleidsplan. Naar aanleiding van deze discussie, is de wethouder aan de slag gegaan met een concreet voorstel. Dit voorstel stemt de VVD positief.

De Eindhovense VVD is voorstander van het volledig vrijgeven van de sluitingstijden voor de horeca in Eindhoven. We denken dat ondernemers zelf het beste kunnen bepalen wanneer zij open zijn. Het is immers niet aan de overheid om op de stoel van de ondernemers te zitten en dat betuttelend voor hen bepalen. We zijn dan ook blij dat we vooruitgang lijken te boeken in dit dossier.

Studentenavond
De commissie Economie & Mobiliteit sprak 25 februari over dit voorstel. Op 11 maart wordt dit ter besluitvorming behandeld in de gemeenteraadsvergadering. Hoewel de VVD voorstander is van het volledig vrijgeven van de sluitingstijden, zien we ook dat daar nog geen raadsmeerderheid voor is. De wethouder stelt voor om met een pilot te beginnen op de studentenavond. Op deze donderdagavond zou het dan mogelijk moeten worden voor ondernemers om hun zaak tot 04:00 uur open te houden in plaats van tot 02:00 uur. Tijdens de hoorzitting bleek hier ook behoefte aan te zijn bij zowel ondernemers als de studenten.

Regel 1: Minder regels
De wethouder wil verder aan de slag met bijvoorbeeld tijdelijke horeca. Hier wordt regelgeving uitgebreid en waar nodig wordt belemmerende regelgeving weggenomen. Wat de VVD betreft is dat een goede ontwikkeling. We blijven er scherp op dat alles wat belemmerend is qua regelgeving, weg te nemen. En we staan voor een pragmatische benadering van de sluitingstijden van natte en droge horeca.

Voorstellen van de VVD
Tegelijkertijd sluiten wij onze ogen niet voor overlast die omwonenden ervaren. We vinden dat elke melding serieus moet worden genomen en hebben hier ook voorstellen voor gedaan. Deze voorstellen komen terug in de gemeenteraadsvergadering want daar moeten wel besluiten over worden genomen. Voor de VVD is het van belang dat de piketdienst voor evenementen wordt uitgebreid met een piketdienst voor de horeca in de binnenstad. Zo kan er meteen gehandeld worden naar aanleiding van een overlastmelding. Maar we willen ook bekijken of de straatconcierge op Stratumseind voor de directe omgeving van dit gebied kan worden ingezet teneinde huizen die als openbaar toilet worden gebruikt, ook schoon te maken. We willen ook kijken of we brandweerlieden kunnen opleiden tot BOA en hen zo in te zetten op Stratumseind ter ondersteuning van handhavingsdiensten.

Evenemententerrein
De VVD vindt het nog steeds lastig om de term 'evenemententerrein Stratumseind' te duiden. We hebben hier nog aanvullende informatie over gevraagd maar we gaan niet akkoord met bijvoorbeeld hekken en toegangspoortjes bij de ingangen van Stratumseind.

Eindoordeel
Hoewel het voorstel van het college wat ons betreft nog verder kan gaan, gaan we wel akkoord met het huidige voorstel en de pilots. De ruimte die we zien om het voorstel nog beter te maken, zullen we tijdens de raadsvergadering gaan benutten.