Verruiming sluitingstijden Sp@tters

De VVD is al enige jaren bezig om de sluitingstijden van evenementen in de binnenaccommodaties van Genneper Parken te verruimen. We zijn van mening dat wanneer er geen sprake is van overlast van deze evenementen, er ruimte moet zijn voor de Burgemeester om een ontheffing van de sluitingstijden toe te passen.

Evenementen tot 04:00 uur
Op dit moment mogen evenementen in de binnenaccommodaties van Genneper Parken tot 02:00 uur doorgaan. De VVD vindt dat het mogelijk moet zijn om minstens tot 04:00 uur door te gaan. Uitgangspunten hierbij zijn vrij ondernemerschap, geen overlast voor de omgeving en dat de organisatie rekening houdt met het bijzondere karakter van het gebied. Al eerder dienden we een motie in en stelden we vragen aan het college om dit mogelijk te maken. Daarnaast hebben we dit bij verschillende debatten aan de orde gesteld.

Debat in de commissie
Bij de evaluatie van het evenementenbeleid heeft de VVD een motie ingediend om de burgemeestersbevoegdheid uit te breiden. Samen met onze vaste partners in dit dossier, de PvdA en Samen Eindhoven, hebben we bij de Burgemeester op dit voorstel aangedrongen. De Burgemeester zag hier echter nog wel wat haken en ogen aan inzake de veiligheid en de horecavergunning. Daarom wordt de motie verwezen naar de commissie om daar een goed inhoudelijk debat te voeren met de commissie en de Burgemeester. Zo kunnen we tot een oplossing komen voor de viertal evenementen die er nu jaarlijks worden georganiseerd.

Toezegging Burgemeester
Hoewel de motie dus niet in stemming is gebracht, heeft de VVD er bij de Burgemeester wel op aangedrongen om naar bijzondere omstandigheden te kijken. Eindhoven viert dit jaar het Roze Jaar 2014 met als hoogtepunt de Roze Zaterdag op 5 juli. Dat maakt het mogelijk dat de Burgemeester een ontheffing voor de sluitingstijden kan verlenen voor evenementen in een bepaald gebied. In het kader van het Roze Jaar heeft de Burgemeester toegezegd om in ieder geval aan de slag te gaan met de verruiming voor het zwemfeest Sp@tters.

Toekomst
Terwijl de Burgemeester aan de slag gaat met Sp@tters, gaat de VVD het debat in de commissie voorbereiden. We vinden dat er een aantal keer per jaar gewerkt moet worden met een verruiming van de sluitingstijden. Zo maken we het aantrekkelijker om evenementen te organiseren en dragen deze ook nog eens bij aan de exploitatie van de accommodaties. De inzet van de VVD zal zijn om het debat nog voor de verkiezingen te houden zodat we snel dingen mogelijk kunnen maken in onze stad en ondernemerschap een kans geven in Eindhoven.