Monumenten: onze zorg

Op 17 december liet het college via een raadsinformatiebrief weten dat er 100.000 euro per jaar extra beschikbaar wordt gesteld voor monumenten in Eindhoven. Dit geld was al in een vorige raadsperiode door VVD fractievoorzitter Jan-Carel Schut vrijgespeeld. Afgelopen jaren is een deel van dit geld gebruikt om de Ventoseflat op te knappen en te herstellen als monument.

Het opknappen was al een tijd klaar, maar door de crisis bleek er extra monumentengeld nodig, omdat de Ventoseflat niet gelijk verkocht kon worden. Na vragen van de VVD bleek het nu toch mogelijk om dit monumentenonderhoudsgeld te besteden aan monumenten die dit nog nodig hebben. Voor de komende jaren verwacht de gemeente een tekort aan onderhoudsgeld voor monumenten. Het opknappen van monumenten als bijvoorbeeld een Catharinakerk is erg duur. Deze gebouwen leveren de stad heel veel op (maar niet in geld).

De VVD heeft dan ook gevraagd om als er tekorten worden voorzien in de komende jaren dit aan de raad te melden zodat we actie kunnen ondernemen. De komende tijd gaat de gemeente monumenten verkopen (ook in samenwerking met partners in de stad zoals de Nicolaas Clopperstichting). Particulieren blijken vaak bijzonder succesvol in het in ere houden van monumenten waar de gemeente nog steeds alleen "weer en waterdicht" als kwaliteitsniveau aanhoud.

Er zal wel altijd een groep monumenten blijven die te duur is voor particulieren om ze (volledig) in stand te houden. Deze kernvoorraad moet de gemeente beter onderhouden dan nu het geval is en de VVD zal zich hiervoor blijven inzetten!