Ondernemer van de Maand: Simon de Wit

IJshockey, Familie en de Filosofie van Ikigai

Soms komt ondernemerschap niet voort uit een strak plan, maar ontstaat het gaandeweg — vanuit passie, familiebanden en een flinke dosis discipline. Deze maand spraken wij met Simon de Wit, eigenaar van het succesvolle restaurant Ikigai in Eindhoven en het brein achter het innovatieve "Ikigai to go"-concept. Een ondernemer met een bijzondere achtergrond en een heldere visie op de binnenstad van morgen.

Van het ijs naar de keuken
Opvallend genoeg is Simon al de derde ondernemer in onze serie die een achtergrond heeft in het ijshockey. Misschien geen toeval, want ijshockey vereist discipline, volharding en teamwork — eigenschappen die ook essentieel zijn voor succesvol ondernemerschap. Simon studeerde HBO Medische Beeldvorming en Radiotherapeutische Technieken, maar stond jarenlang als professioneel ijshockeyer op het ijs. Ondernemen was geen vooropgezet plan, maar iets dat "op zijn pad kwam".

Een Eindhovens icoon verdwijnt, maar het vuur blijft
In 2006 begon Simon in het restaurant van zijn schoonvader: het bekende Oriental Greenhouse op de Aalsterweg. Een familiebedrijf, gerund samen met zijn vrouw, haar drie zussen en zwager. In 2011 namen ze het restaurant officieel over. Toen het huurcontract niet werd verlengd om plaats te maken voor woningbouw, verdween een icoon uit het Eindhovense straatbeeld. Maar waar een deur sluit, opent een andere zich.

Van bouwen tot bloeien
Na de economische crisis begon het échte bouwen. Investeren, doorzetten en elke dag leren — vaak “door schade en schande”, zoals Simon het zelf omschrijft. Inmiddels is hij ook actief als regiobestuurder en voorzitter van Stichting Horeca Eindhoven (SHE). Vooral tijdens corona bleek hoe belangrijk samenwerking is. “Samen optrekken was een must in die tijd”, zegt Simon, die daarin nauw samenwerkte met Ruud Bakker.

Ikigai: een filosofie in foodvorm
Met het nieuwe concept “Ikigai to go” op de Keizersgracht brengt Simon de Japanse filosofie van ‘je reden van bestaan’ naar de Eindhovense binnenstad. Een foodwall-concept op een toplocatie dat nu al een groot succes is. En dit is nog maar het begin: “Over vijf jaar zijn er meer Ikigai to go-locaties,” vertelt Simon enthousiast.

Ambitie voor de stad
Simon is trots op Eindhoven en voelt het vuur dat er momenteel brandt. “Er gebeurt zóveel moois. De visie op detailhandel, de herinrichting van de binnenstad — het is een inspirerende tijd.” Maar uitdagingen zijn er ook. De bereikbaarheid van de stad, en dan vooral het parkeren, blijft een terugkerend punt van zorg bij veel ondernemers.

Samen werken aan een sterke binnenstad
Volgens Simon is samenwerking de sleutel tot een bloeiende stad: “Nieuwe ondernemers moeten écht iets toevoegen. Je moet het samen doen, in gesprek blijven en elkaar versterken.” Dat is ook de kracht van Eindhoven: een stad waar mensen samen de schouders eronder zetten, met oog voor het algemeen belang.

Kansen zien, verbinding houden
“Een goede ondernemer is flexibel, denkt in oplossingen en zegt liever ‘ja en…’ dan ‘nee maar…’,” aldus Simon. Hij pleit ook voor een gemeente die niet alleen ‘haalt’, maar ook ‘brengt’. Soms kan het allemaal wel wat sneller , maar vooral “blijf in contact, luister naar wat er speelt en denk in kansen.”