Ondernemers aan het woord: Jelka van Eijk

Ware passie
Jelka is in totaal al veertien jaar zelfstandig ondernemer en begon haar carrière als tekstschrijver. Toch vond ze, via een bijzondere hobby, haar ware passie. “Ik was dol op vilten en raakte steeds meer geïnteresseerd in lokale wol,” vertelt Jelka enthousiast. “Op een gegeven moment bedacht ik dat ik daar misschien wel iets mee kon doen.” Zo ontstond het idee om haar eigen onderneming te beginnen, gericht op duurzame en creatieve producten, gemaakt van lokale wol en andere natuurlijke materialen.

Centrum Eindhoven onbereikbaar voor kleine ondernemers
Haar kans kwam toen er een winkelruimte vrijkwam op Strijp-S. “Een winkel past perfect bij me: ik kon creatief bezig zijn en had veel contact met mensen, iets waar ik altijd blij van word.” Ondanks haar enthousiasme kende haar ondernemersreis de nodige uitdagingen. “Ondernemen op Strijp-S is niet altijd gemakkelijk, want Strijp-S is duidelijk een gebied wat nog in ontwikkeling is. Ik heb goed contact met andere ondernemers, maar ik denk dat daar nog wel winst te behalen is.” Wat betreft de rol van de gemeente heeft Jelka wel wat verbeterpunten. “Er zou wel wat meer aandacht naar handhaving mogen, parkeren en bereikbaarheid zijn niet goed geregeld en er ligt opvallend veel afval op straat. En het zou mooi zijn als verschillende partijen ook eens met de winkeliers in gesprek gaan. Loop gewoon eens binnen voor een gesprek.” Haar ambitie is om een winkel in het centrum te hebben. “Ik zou eigenlijk het liefste een plekje op de Kleine Berg in Eindhoven willen, maar de huurprijzen zijn daar onbetaalbaar voor een bedrijf als Good Day Concept Store. Zelfs met gemeentelijke subsidies is dat voor onze winkel op de lange termijn denk ik onhaalbaar.” Ze heeft zelfs overwogen om Eindhoven te verlaten en de winkel naar Utrecht te verhuizen.

Kijken naar wat WEL kan
Jelka is best trots op wat ze voor elkaar heeft gekregen. “Ik ben begonnen in de coronaperiode en de retail is geen gemakkelijke sector.” Al vanaf de start wist ze dat duurzaamheid een belangrijke rol zou krijgen in haar winkel. “We laten zien dat duurzaam en trendy goed samengaan. We zijn een vrolijke én verantwoorde winkel, ik vind het mooi dat ik dat voor elkaar heb gekregen.”
Een ander aspect waar Jelka veel waarde aan hecht, is het sociale karakter van haar onderneming. Ze biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkervaringsplek. “Er zit ontzettend veel potentieel in deze groep. Misschien past niet iedereen in de standaard processen van grotere bedrijven, maar als je kijkt naar wat mensen wél kunnen in plaats van wat niet, kun je veel bereiken. Je krijgt er waardevolle en loyale krachten voor terug.” Ze noemt een stagiaire als voorbeeld die geen stageplaats kon vinden en nooit iets afmaakte. “In onze winkel is het wel gelukt, omdat we vanuit het positieve denken, iedereen in zijn waarde laten en een-op-een begeleiding geven.” Hoewel Jelka veel ambitie heeft op dit gebied, staat alles nog in de kinderschoenen. “Ik hoop dat we over vijf jaar een sociaal bedrijf zijn dat echt een steentje bijdraagt aan de maatschappij.”

Niet denken in problemen, maar in oplossingen!
Jelka heeft een vrolijke, inspirerende en gastvrije plek neergezet waar mensen graag komen. “Winst maken is niet mijn hoofddoel. Natuurlijk moet je onderneming financieel gezond zijn, maar met mijn winkel wil ik meer doen. Ik wil graag anderen helpen. Dat geeft me pas echt voldoening.” Haar winkel brengt een goede vibe naar Strijp-S, maar makkelijk is het niet altijd. Haar motto is: “Niet denken in problemen, maar in oplossingen. Dromen zijn vaak te verwezenlijken, zolang je erin gelooft.” Op de vraag wie zij graag in een volgend interview zou willen zien, antwoordt Jelka zonder twijfel: “Een echte maker! Zoals Mo Man Tai.” Met haar positieve instelling en creatieve geest is Jelka een voorbeeld voor iedere ondernemer die niet bang is om buiten de gebaande paden te denken.