Eindhovense ondernemers aan het woord

In Gesprek met Ondernemers: Chris de Zeeuw van LAB 1

 Op 15 mei 2024 hadden we het genoegen om te praten met Chris de Zeeuw, de man achter LAB 1, een veelzijdige culturele hotspot in Eindhoven.

Chris begon zijn avontuur al in 2011 in het oude Natlab, waarna hij in 2013 verhuisde naar het nieuwe Natlab, waar LAB 1 begon als een ontmoetingsplek voor jongeren met een scala aan activiteiten en evenementen. Vanaf 2018 vonden ze hun thuis aan de Keizersgracht, waar Chris samen met zijn vader hun droom verwezenlijkte door een oud pand eigenhandig te verbouwen met gebruikte materialen.

 LAB 1 onderscheidt zich door een breed programma; van arthouse en documentaires tot internationale films en evenementen, denk aan spelletjesavonden en stand-up comedy.

"Het zijn eigenlijk vier culturele instellingen in één," zegt Chris trots. Een recent hoogtepunt was een Harry Potter Benelux Quiz Championship die een enorm succes bleek te zijn. De succesfactor hierin is de combinatie van een gevarieerd cultureel aanbod, het verbinden van mensen en uitwisseling van ervaringen en gewoon simpelweg lol maken met elkaar. Lab 1 staat open voor alle soorten van events, van bedrijfsactiviteiten tot huwelijkceremonies.

Niet altijd rozengeur en maneschijn

Wat maakt Chris tot een goede ondernemer? Zijn snelheid in beslissen en plannen, zijn probleemoplossend vermogen en vooral zijn openheid voor nieuwe uitdagingen. Toch was het niet altijd rozengeur en maneschijn. LAB 1 had te maken met de uitdagingen van de coronapandemie zonder overheidssteun. Pas sinds twee jaar voelt hij dat LAB 1 echt op koers ligt. Chris heeft film gestudeerd en haalde veel inspiratie op uit zijn reizen naar filmfestivals in Venetië, Warschau en Sarajevo.  Chris wordt geïnspireerd door levendige steden met “grassroots” cultuur zoals Berlijn en Madrid.  Deze ervaringen vormden zijn visie voor LAB 1 en vulden volgens hem een gat in de markt in Eindhoven.

Stay moved!

Als ondernemer zou Chris liever een meer flexibel en gelijkwaardig subsidiebeleid zien in de culturele sector.  Te vaak ziet hij te veel dure uitgaven en te weinig flexibiliteit. Volgens hem zou Eindhoven meer moeten inzetten op culturele broedplaatsen en jongeren omarmen in creatieve processen. "Laat de ondernemer zijn ding doen," adviseert hij.

Toch ziet hij het ondernemersklimaat in Eindhoven positief in en pleit hij voor een cultuur van meedenken. “Ik ben het meest trots als mensen het naar hun zin hebben en als ze een super avond hebben gehad,” zegt Chris stralend.

Zijn visie voor de toekomst? Stabiele groei en wellicht wat meer vakanties.

 Met een team van 25 man en een slogan die luidt "stay moved", blijft LAB 1 een inspirerende en dynamische plek voor iedereen.