Eindhovense ondernemers aan het woord

In gesprek met de ondernemer is zo goed bevallen dat we vanaf nu elke maand een ondernemer in de picture zetten

Het lokale MKB is de motor van de Eindhovense economie en daarom zo belangrijk. Deze maand gaan we langs bij Niek van de Klundert, eigenaar van ‘t Rozenknopje, de huiskamer van Gestel. Het één na oudste café van Eindhoven, ongeveer 150 jaar, waar gastvrijheid nog echt bestaat.

De droom om ooit een café te beginnen was er eigenlijk altijd al. Van programmamaker tot aansturen van de keukenbrigade, hij deed het eigenlijk al voordat hij in 2016 officieel de nieuwe eigenaar werd. In het begin waren de vaste gasten bang dat de oude bruine kroegsfeer met de antieke tapijtjes zou verdwijnen en namen ze de inboedel in de vorm van oorkondes, gewonnen door de plaatselijke vereniging, maar ook de schilderijen met de oude stamgasten erop al mee naar huis. Toen ze zagen dat Niek niet van plan was om ’t Rozenknopje  om te toveren tot een hippe tent, kwamen de spullen van lieverlee weer terug. 

Op de vraag wat is het succes antwoordt Niek kort maar krachtig: de oude café etiquette. Goed gastheerschap en oog voor het sociale aspect in combinatie met vast personeel. Een luisterend oor en weten wie je gasten zijn, maar zelf ook hard meewerken. Iedereen moet zich welkom én veilig voelen.

Het ondernemersklimaat in Eindhoven vindt hij prima. Wel heeft hij moeten praten als brugman voor een langere openingstijd van zijn terras en merkt hij op dat het best wel raar is dat er een “binnen de ring” is en een ‘buiten de ring”,  geen enkele stad heeft precies een rondje rondom het centrum. Hij pleit ervoor om hier wat flexibeler mee om te gaan. Het feit dat hij zoveel mogelijk zelf bij de lokale ondernemers koopt zegt eigenlijk al genoeg en hij houdt de prijzen betaalbaar voor iedereen, liever zelf wat minder per maand dan dat zijn vaste gasten met een kleinere beurs wegblijven.

Op de vraag wat is jouw slogan voor ondernemend Eindhoven zegt hij; “zelf de regie houden, ondernemen doe je uiteindelijk toch zelf”.