VVD op bezoek bij de Brainport Industries Campus (BIC)

VVD raadslid Ed Winters en Team Ignite van de TU/e op het podium van Brainport Industries Campus (BIC)

De VVD trekt regelmatig de stad in, bijvoorbeeld op werkbezoek bij scholen of bedrijven, maar ook via borrels en in de rij bij de supermarkt of op het schoolplein gaan we met mensen in gesprek. Afgelopen donderdag was de Brainport Industries Campus (BIC) aan de beurt.


De BIC is gehuisvest in een enorm gebouw waar verschillende grote bedrijven, maar ook starters en scholen samen met elkaar gehuisvest zijn. De faciliteiten worden gedeeld, men maakt gebruik van elkaars machines en kennis. Anders gezegd: men helpt elkaar verder in goede samenwerking, zoals we dat in Eindhoven en de regio doen! Hier komt het beste bij elkaar onder één dak.

 

Vanuit de VVD-fractie nam Ed Winters het woord om de discussie tussen VVD’ers, ondernemers, studenten en andere geïnteresseerden vorm te geven. Er werden verschillende presentaties gegeven. Bijvoorbeeld over hoe je als jonge ondernemer een innovatief 3D printing bedrijf start en welke rol de BIC hierin speelt om dit bedrijf te laten groeien tot marktleider. Of het verhaal van een groep studenten van Team Ignite van de Technische Universiteit Eindhoven; hoe zij bezig zijn met een nieuw bevrijdingsmonument waarin techniek en licht centraal staat. Ook kwam het Summa College aan het woord over hoe de samenwerking in de BIC helpt om jonge mensen op te leiden voor een baan in de techniek. Het is duidelijk, dat deze aanpak en de moeite die bedrijven hier doen om deze studenten specifieke kennis bij te brengen en te ontwikkelen loont. Het vinden van een goede baan is voor deze jonge studenten geen probleem: bedrijven staan letterlijk voor ze in de rij. 

 

De BIC is een totaal nieuwe manier van een bedrijventerrein vormgeven. Het is ontwikkeld voor én door de hightech maakindustrie, hier is de toekomst al begonnen. Door gezamenlijk gebruik te maken van de hightech faciliteiten en specialistische kennis uit te wisselen, is de BIC het kloppend hart van de nieuwe maakindustrie. Ondernemen, innoveren en produceren gaan hier hand in hand. Maar er is meer. Zo is de campus zelf energieneutraal en produceert zelfs meer energie dan zij consumeert. De nieuwste hightech middelen op energiegebied worden toegepast. Verder is het gebouwd in harmonie met de omgeving en met respect voor de natuur. Daarmee is het ook een prettige groene omgeving voor de mensen die hier leren, werken en ontspannen. En dit is nog maar het begin. De komende jaren moet er, vanwege de grote vraag, versneld worden uitgebreid en worden er nieuwe clusters gebouwd. Het is dus een goed moment om meer te leren over hoe de BIC werkt en wat de BIC betekent voor de toekomst van onze stad en regio. 

 

Alle deelnemers waren onder de indruk van de samenwerking binnen de BIC en de kansen die dit biedt aan de mensen die hier werken en leren en aan de bedrijven en instellingen die er gevestigd zijn. Het is de fabriek van de toekomst. Uiteraard sloten we af met een borrel en een bal in het gedeelde atrium.