Eindhovense boa’s krijgen eerste bodycams

Na een flinke discussie in de Eindhovense raad is op 08-07-21 de pilot met de bodycam gestart. Met deze kleine draagbare camera’s kunnen handhavers als ze met geweld worden geconfronteerd opnames maken. Ervaring uit andere steden laat zien dat het agressie verminderd. De bodycam maakt het werk van de boa’s veiliger en leid tot minder geweld in de stad. “De bodycam wordt na een waarschuwing geactiveerd en maakt daardoor alleen opnames in onveilige situaties.” Aldus Wethouder de Jong.

De opnamen kunnen door het Openbaar ministerie worden gebruikt om daders te vervolgen als er toch geweld wordt gebruikt. Uiteraard staat privacy centraal, de beelden mogen alleen door het Openbaar ministerie worden opgevraagd en gebruikt. De pilot loopt voor de periode van een jaar en dan zullen de resultaten worden bekeken.  Als de resultaten zijn zoals verwacht kan deze proef permanent worden en kunnen meer boa’s worden uitgerust met camera’s. Wethouder de Jong: “De bodycam is een waardevolle toevoeging om de stad veiliger te houden en is gebonden aan strenge regels om de privacy van handhavers en omstanders te beschermen.” 

De Eindhovense VVD heeft zich hard gemaakt voor de bodycams en is blij dat dit college doorpakt na een lange discussie en het aantal incidenten in de stad da steeds verder is opgelopen. Weer een concrete stap naar veilig werken voor hulpverleners en een veiliger Eindhoven.