Aanpak discriminatie Stratumseind

Onlangs verscheen er een artikel in het Eindhovens Dagblad waarin de ervaringen van enkele expats rondom discriminatie in het uitgaansleven aan bod kwam. Voor de VVD was dit direct reden om aan de bel te trekken.


In een stad die zichzelf prijst om haar internationale karakter, zijn gemeente en bedrijfsleven dagelijks bezig om een goed vestigingsklimaat op te zetten en te behouden. Het is dan onacceptabel dat de fundamentele grondrechten van deze hard werkende mede inwoners  wordt geschonden, enkel en alleen om hoe ze eruit zien.


Gisteren is dit onderwerp in de meningsvormende vergadering behandeld. Voor de VVD is het helder: daar waar strafbare feiten worden gepleegd, dienen uitbaters aangepakt te worden. Wel maken we de kanttekening dat er altijd een rechter uitspraak heeft gedaan of er ook echt sprake is geweest van discriminatie voordat de uitbater kan worden aangepakt. Immers bepaald in Nederland de rechter of iemand wel of niet schuldig is. De verantwoordelijk wethouder heeft toegezegd dat hij discriminatie zal aanmerken als ernstig signaal in het HorecaStappenPlan, hiermee geven we het college de tools in handen om ook te kunnen handhaven.


Daarnaast hebben wij opgeroepen om bij iedere caf├ędeur een pamflet op te hangen waarop duidelijk staat vermeld (in het Engels en in het Nederlands) om welke redenen je geweigerd kan worden. Dit geeft iedereen duidelijkheid en kan praktisch kosteloos worden gerealiseerd.


Zo werkt de VVD aan een eerlijke, internationale stad waar iedereen die bij wil dragen ook buiten werktijd met open armen wordt ontvangen.