Nieuwe start voor de Hurk?

Het bestemmingsplan voor de Hurk is en blijft een lastige zaak. Het plan dat nu voorligt stamt uit '88 en voldoet niet langer. Als de gemeente niet spoedig orde op zaken stelt wordt de kans steeds groter dat de provincie het overneemt. De raad heeft al wel besloten dat dit terrein, waar veel zware industrie gevestigd is, deze bestemming ook zal behouden. En daarin schuilt het probleem. Er zijn op dit moment veel bedrijven die niet thuishoren op het terrein (met of zonder vergunning). Deze bedrijven zouden prima op andere plaatsen gevestigd kunnen worden en mogen niet zo dicht tegen deze industrie aan liggen (o.a. vanwege geluidsoverlast). Daarnaast heeft de gemeente meegewerkt aan ligplaatsen voor een kleine groep woonboten. Deze ligplaatsen zijn echter nooit formeel geregeld, omdat de gedachte was dat dit slechts tijdelijk zou zijn. 


Allemaal situaties die niet kunnen op een terrein voor zware industrie. Maar als de gemeente het goed wil regelen, komen bewoners en ondernemers in de knel. De VVD vindt het tijd om orde op zaken te stellen. In het verleden is dit nagelaten en wie zien nu duidelijk de problemen die dit oplevert. We willen het probleem niet laten groeien en  doorschuiven naar een volgende generatie. We kiezen er daarom voor om door te gaan met het bestemmingsplan. 


Als gemeente hebben we echter wel mede schuld aan de ontstane situatie. De gemeente heeft niet gehandhaafd toen dit wel moest. Daarom hebben we er bij de verantwoordelijke wethouder op aangedrongen om de menselijke maat te hanteren bij het verplaatsen van bedrijven. De woonboten krijgen een persoonsgebonden overgangsrecht. Dit wil zeggen dat de eigenaar er mag blijven wonen zo lang hij/zij wil, maar dat er geen nieuwe bewoners meer komen voor de ligplaatsen. Ook hier heeft de wethouder ons toegezegd dat hij erop toe zal zien dat mensen niet in de problemen komen. Zowel voor de bewoners als voor de getroffen bedrijven is maatwerk en hulp vereist.


Met het vaststellen van het bestemmingplan begint het eigenlijk pas. Want naast handhaving komt er ook ruimte in de randen van het bedrijventerrein voor bedrijven die hier wel passen en geen conflict met milieuzones veroorzaken. Er is dan zekerheid en ruimte voor uitbreiding en groei voor bedrijven die meer lawaai maken. Het maken van ruimte voor industrie op de Hurk schept op deze manier banen en biedt op andere plaatsen juist ruimte voor een groene en prettige woonomgeving.