VVD: ongelijke behandeling verhuurder van drugspand door stad

Uit een brief van het college stelde de burgemeester dat, bij de ontdekking van een hennepkwekerij, dat huurcoöperaties en particuliere verhuurders anders behandeld worden. Vooral bij de periode tot het vrijgeven van het dan geruimde pand zijn grote verschillen. Voor Joost de Jong, raadslid, is dit geen goede zaak en stelt vragen.

© Rob Engelaar

Reden voor andere behandeling is gebrek aan informatievoorziening
De Jong: "De reden voor het anders behandelen is dat corporaties - volgens de gemeente - meer doen om kwekerijen te voorkomen. Wat mij betreft is het niet eerlijk dat een particuliere verhuurder die even veel probeert te doen als een corporatie om kwekerijen te voorkomen toch een zwaardere straf krijgt." De oneerlijkheid ontstaat doordat de particuliere verhuurder niet de mogelijkheden heeft en geen toegang krijgt tot de lijst met malafide huurders, stelt De Jong.

Gemeente kan een malafide-huurderslijst faciliteren
Voor de VVD is het goed om informatie over kwaadwillende huurders - die moedwillig voor zichzelf en buren een brandgevaar creëren - te verzamelen en te delen tussen de verhuursector. Het gebruiken van zo'n lijst zorgt voor een grotere brandveiligheid én voor een betere leefbaarheid in de stad. De Jong: "we missen nu een kans door particulieren niet mee te nemen in het preventief weren van hennepkwekerijen en andere chemlabs."

VVD eist gelijke behandeling door college
De Jong: "We vragen het college om de gelijke behandeling voor particuliere verhuurders. Maak het mogelijk dat zij de malafide-huurderslijst kunnen inzien en zelf ook louche huurders aan kunnen melden. Dan zorgen we voor een gelijk speelveld en hoeft er geen ongelijke behandeling te zijn.

De raadsvragen zijn toegevoegd aan dit artikel.