Opinie: NRE-terrein, en hoe verder?

In het Groot Eindhoven heeft Joost de Jong de visie van de VVD-fractie over het NRE-terrein gegeven. Hij vindt dat de gemeente een ereschuld heeft aan de stad om het beste te maken van het oude energieterrein.

De Jong: "NRE zou een charmant en levendig stukje Eindhoven worden. Bewoners, ondernemers en initiatiefnemers zouden samen aan de slag gaan met de oude gebouwen, het terrein en het groen. Het zou geen standaard project worden, gedraaid enkel door professionals en projectontwikkelaars. Als VVD stonden en staan we achter deze aanpak. Maar.... Er moet dan wel het een en ander geregeld worden."

"Ereschuld aan de stad"
"Parkeren, 
vergunningen en vooral de vervuiling blijkt een groot struikelblok. Wij vinden dat de gemeente hier een bredere rol heeft dan enkel de rol als overheid. Zeker als we naar de bodemvervuiling kijken, hebben we aangegeven dat de we hier een ereschuld zien van de gemeente aan de stad. De gemeente heeft immers NRE verkocht en heeft veel geld ontvangen ook om de vervuiling op te ruimen. De VVD wil dat deze randzaken geregeld worden. Om deze reden hebben we de Wethouder opgeroepen om alternatieven te onderzoeken om de vervuiling op te ruimen en te komen met een oplossingen voor het parkeerprobleem."

Gemeente moet de handschoen oppakken
"Pas als de gemeente de kaders duidelijk maakt en haar taken oppakt kunnen de corporaties, omwonende en initiatiefnemers het terrein echt tot bloei laten komen en pas dan krijgen we er een fijn stukje Eindhoven bij. Gezien de financiƫle situatie van de gemeente hebben we het liefst dat het project niet meer kost, maar als de wethouder aan kan geven wat Eindhoven terugkrijgt, als we extra geld beschikbaar stellen, willen we wel ruimte kunnen geven aan een kwalitatief beter NRE-terrein!"