Motie Bed, Bad en Brood overbodig

In de raadsvergadering van 15 december diende GroenLinks een motie in om het college te vragen vast te houden aan het Eindhovense model voor Bed, Bad en Brood. Hoewel de motie is aangenomen, stemde VVD tegen.

Woordvoerder Ferry van den Broek lichtte toe waarom de motie niet de steun van de VVD zou krijgen.

'Voorzitter,

Dank aan GroenLinks voor het indienen van deze op het eerste oog sympathieke motie. Iets meer dan een jaar geleden spraken we ook al over dit onderwerp. Met onze eigen afwegingen heeft mijn fractie toen ingestemd met een BBB-B motie. Ook omdat wij van mening waren dat het Rijk op dat moment geen sluitende aanpak had en omdat de motie van vorig jaar vooral een nadruk legde op de tijdelijkheid.

Na die motie is de wereld wel wat veranderd. De coalitie van PvdA en VVD hebben een BBB-akkoord gesloten en het kabinet wil daar uitvoering aan geven door nu al geruime tijd te onderhandelen met gemeenten over het aanvullende bestuursakkoord. Naar verwachting, zo is op te maken uit de woorden van wethouder Scholten op 1 december, wordt dat akkoord deze week bereikt.

Nu is het akkoord er bijna en ligt er een motie in de Eindhovense raad. Een motie die wij niet zullen steunen, omdat de wereld is veranderd doordat het Rijk een akkoord heeft bereikt over een sluitende aanpak. Het Rijk heeft, net zoals de Eindhovense VVD, het uitgangspunt dat terugkeer noodzakelijk is en het kabinet is ook bereid hier een voorziening voor te treffen. De aanvullende voorwaarde die het Rijk terecht stelt is dat men wel moet meewerken aan de terugkeer. Voor mijn fractie geldt dat we achter deze lijn staan en dus ook vinden dat we uitvoering moeten geven aan het akkoord van de PvdA en de VVD in de Tweede Kamer.

Een Eindhovens model is wat ons betreft daarom ook niet aan de orde. In de motie wordt opgeroepen om het Eindhovense model kenbaar te maken. Volgens mij doet de wethouder dat al en blijft ze dat doen tot het aanvullend bestuursakkoord is gesloten. Wat de VVD betreft voeren we straks een debat over de definitieve inhoud van het aanvullende bestuursakkoord.

De motie is dus niet één keer, niet twee keer maar wel drie keer overbodig. En als er nou één wethouder van dit college is die géén steuntje in de rug nodig heeft en haar mannetje echt wel staat in onderhandelingen, dan is het wel wethouder Scholten. We gaan ervan uit dat we worden geïnformeerd over de uitkomsten van het aanvullend bestuursakkoord en het daaropvolgende debat. Dank u wel.'