VVD wil bodycams voor gemeente-boa's

Tijdens de raadsvergadering van 15 december diende de VVD een initiatiefvoorstel in om de medewerkers van Stadstoezicht Eindhoven te voorzien van bodycams. De raad zal hierover op 19 januari een debat voeren.

Hieronder lees je de tekst zoals woordvoerder Ferry van den Broek deze uitsprak bij de aanbieding van het initiatiefvoorstel. Het initiatiefvoorstel is natuurlijk ook bijgevoegd.

'Voorzitter,

Recentelijk heb ik samen met collega’s Verhees, Depla en Reker meegelopen met Stadstoezicht Eindhoven. Dhr Reker en ik hadden de eer om mee te gaan met twee gemotiveerde medewerkers die een ronde door de binnenstad aflegden. Naast dat ze controleerden of iedereen een parkeerticket had, stelden zij zich ook zeer dienstbaar op naar de Eindhovenaren die ze onderweg tegenkwamen. Meestal werd dit goed ontvangen, maar soms, of eigenlijk te vaak, zijn er Eindhovenaren die de stadstoezichthouders echt onheus bejegenen. Voor mij werd het toppunt bereikt toen de stadstoezichthouders vragen beantwoorden van twee Eindhovenaren en één van die mensen het klaarblijkelijk nodig vond om de stadstoezichthouder toe te schreeuwen. Dit is wat de VVD betreft een volstrekt onwenselijke situatie. Eindhovenaren hebben zich namelijk te gedragen richting onze medewerkers.

Niet lang erna zag ik een bericht op Facebook van de politie Eindhoven, die aan de slag gaat met dash- en bodycams. Eerdere eenheden die hier gebruik van maakten, hebben dit overwegend als succesvol beschouwd. Vooral het gebruik van de bodycam werkt onder andere de-escalerend. Daarom stelt dit initiatiefvoorstel voor om over te gaan tot het uitrusten van onze stadstoezichthouders met een bodycam.

Die onbeschofte Eindhovenaar waar ik het net over had, ik vraag me af of die ook zo tekeer was gegaan als het op camera was vastgelegd. Hoewel er meerdere argumenten zijn om het instrumentarium van onze stadstoezichthouders uit te breiden met de bodycams, vind ik dit voor nu de belangrijkste om te noemen. De overige argumenten wisselen we dan uit in de commissievergadering. Dank u wel.'