VVD geeft inbreng op initiatiefvoorstel anti-discriminatie D66

D66-raadslid Bamenga heeft een initiatiefvoorstel ingediend om discriminatie bij de lokale overheidsorganen tegen te gaan. Hij wil dit onder andere doen met anoniem solliciteren, en het korten van organisaties die geen goed anti-discriminatiebeleid voeren. Woordvoerder Van den Broek voor diversiteit geeft een reactie namens de fractie.

Sympathiek voorstel met kanttekeningen
Van den Broek begint door te zeggen dat het een sympathiek voorstel is, en refereert naar Thorbecke die beschreef dat vrijheid, verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid, sociale rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid van alle mensen de fundamenten zijn van onze samenleving.

Echter heeft de VVD wel een aantal kanttekeningen: is het wel praktisch om een aantal gegevens uit cv's te halen bij anonieme sollicitaties, als heel wat ook uit werkervaring te halen valt. Ook is de VVD kritisch op het feit dat er een nieuwe instituut opgericht lijkt te worden of dat er een themabijeenkomst (met allerlei gelijkdenkenden) georganiseerd moet worden.

Vervolgstappen
De indiener zal het voorstel niet ter stemming brengen. Met een klein clubje gaat D66 kijken wat zij van het voorstel nog kan realiseren. Anoniem solliciteren op basis van vrijwilligheid, met goedkeuren van de VVD, wordt overgenomen en uitgevoerd door het college.

Een nieuw voorstel zal vooral over de regionale antidiscriminatievoorziening tegenover antidiscriminatievoorziening Zuidoost-Brabant gaan. De VVD wil geen twee overheidsorganisaties die hetzelfde doen, dat leidt immers alleen maar tot overbodige bureaucratie. Voor Van Den Broek is de inzet op voorlichting en communicatie het belangrijkste.