In De Stadspoort in Eindhoven vind je Bastani, een ijssalon waar het ambacht van de patisserie samensmelt met de liefde voor ijs. Sinds 1998 staat Wilbert Palm aan het roer, toen hij de zaak overnam van de vorige eigenaar. Inmiddels is ook zoon Tim ingestapt in het familiebedrijf, met nieuwe energie en frisse ideeën.
Patisserie als fundament
De familie Palm is van huis uit patissier. Een vak dat draait om precisie, creativiteit en smaak. Die roots proef je in alles wat Bastani maakt. De naam “Bastani”, het Iraanse woord voor ijs onderstreept hun liefde voor het ambacht.
Succes, smaak & ambities
Voor het eerst deden Wilbert en Tim mee aan de landelijke verkiezing ‘IJssalon van het Jaar’. En meteen met succes: 4e plek. Hun karamelijs-creatie zette Bastani op de kaart. Zelfs mensen uit Zeeland komen speciaal naar Eindhoven voor een ijsje.
Naast ijs maken ze ook de worstenbroodjes voor Slagerij Verberne op de Heezerweg een smakelijk bewijs van hun veelzijdigheid.
Team vol jonge energie
Met 25 tot 30 medewerkers, vooral jongeren, draait Bastani op een positieve werksfeer. Actief werven hoeft nauwelijks, mensen wíllen hier werken. Dat komt door de fijne werktijden, blije klanten en de positieve cultuur.
Grootste uitdaging: planning & het weer
In de ijsbranche is het letterlijk hollen of stilstaan. Goede planning is cruciaal. “Je leeft van het weer,” zegt Wilbert. “Een plots warme dag? Dan moet alles klaarstaan. Maar bij regen kun je zomaar stilstaan.” Dat vraagt flexibiliteit van het team én van de ondernemer.
Ondernemer met het hart op de juiste plek
Wat maakt Wilbert tot een sterke ondernemer? Hij vindt het belangrijk om er zelf altijd te zijn. Hij draait nergens zijn hand voor om, ook niet voor het schrobben van de vloer. Dat geeft energie en het goede voorbeeld. Zijn positieve uitstraling werkt aanstekelijk op het hele team. “Je staat samen in de zaak en dat voel je.”
Bereikbaarheid: “Maak de stad níét autovrij”
Een belangrijk signaal aan de gemeente: maak Eindhoven niet autoluw of autovrij. Er wordt vaak beweerd dat er genoeg ruimte is in de parkeergarages, maar volgens Wilbert Palm zijn ze juist vaak overvol.
De stad heeft volgens hem dringend behoefte aan:
• Betere bewegwijzering naar de binnenstad en P+R-locaties
• Behoud van goede bereikbaarheid voor klanten met de auto
“Maak het mensen niet moeilijk om naar de stad te komen. Dat kost ondernemers klanten.”
Stad met potentie, maar ook zorgen
Eindhoven heeft veel te bieden, maar de ondernemers maken zich zorgen over:
• Het jarenlange V&D-terrein dat verloedering uitstraalt
• Het Stadhuisplein, dat uitstraling mist
• Overlast van zwervers, wildgeparkeerde fietsen en scooters in hun portiek
• Toenemend zwerfafval en zorgen over ratten
Wilbert pleit voor simpele en haalbare oplossingen:
“Maak een duidelijke, meertalige afvalgids en geef iedereen eenvoudig toegang tot een afvalpas.”
En vooral: betrek ondernemers meer. “We staan midden in de stad. We weten wat er speelt. Laat ons meedenken.”
Toekomstplannen
We staan niet stil. Bastani kijkt vooruit en onderzoekt kansen voor groei met als doel een tweede vestiging waar productie en beleving samenkomen onder één dak. De ambitie is helder: meer mensen laten genieten van onze kwaliteit, zonder concessies!