Criminaliteit

Criminaliteit moet worden aangepakt.

Een beperkt aantal mensen is verantwoordelijk voor een groot deel van de (kleine) criminaliteit waar het gaat om (winkel)diefstal, auto-inbraken, fietsendiefstal en overlast op straat.

De VVD maakt werk van een stevige aanpak om deze veelplegers blijvend van de Eindhovense straten te houden. Mede daarom is en blijft de VVD voorstander van cameratoezicht in de openbare ruimte, op bedrijventerreinen en in winkels. Wij zien hierin een sterk middel in de preventie en opsporing van agressie, geweld, diefstal en zakkenrollerij.

De ondersteuning van de politie door stadstoezichthouders voor toezicht en handhaving, kleine vergrijpen en bestuurlijke boetes is succesvol en wordt uitgebreid. Hierbij wordt de inzet van stadstoezicht bepaald door lokale prioriteiten en mag deze niet leiden tot bezuinigingen op politie-inzet.

Camerabeelden mogen worden getoond om daders op te sporen. Privacy van daders moet worden meegewogen, maar mag nooit bepalend zijn.

Ondernemers moeten de mogelijkheid krijgen om foto’s van terugkerende winkeldieven te tonen in de winkel.

Om de effectiviteit van camera inzet te vergroten, wil de VVD dat alle camera’s in de stad 24/7 worden uitgelezen om zo sneller in te kunnen grijpen.