Meerjarige evenementen vergunningen dichtbij

Op de agenda van de raadsvergadering van 18 februari stond het voorstel voor de herijking van het evenementenbeleid. Deze herijking was het resultaat van een evaluatie van het evenementenbeleid zoals dat eerder door wethouder Joost Helms werd voorgesteld.

Pragmatisme
De fractie was positief over het voorstel. Er is goed gekeken naar wat beter kon en dat gaat nu uitgevoerd worden. We hebben benadrukt dat pragmatisme leidend moet zijn en niet alles gedaan moet worden vanaf het papier, zoals bijvoorbeeld het aantal beveiligers van een evenement. De wethouder steunde dit en gaf aan dat het pragmatisme een belangrijke factor bij het beleid is.

Meerjarige evenementen vergunningen
De VVD diende tijdens de raadsvergadering wel een amendement in om het voorstel nog beter te maken en dat werd unaniem gesteund door de raad. Het betrof de meerjarige verlening van evenementen vergunningen. In het voorstel wilde het college van start met een pilot maar dit ging niet ver genoeg voor de VVD. Daarom hebben we voorgesteld om de juridische mogelijkheden van de meerjarige verlening van evenementen voor 1 juli 2014 naar de raad te sturen zodat de raad hier een besluit over kan nemen. Het resultaat is dan dat er vanaf 1 januari 2015 definitief gewerkt kan worden met de meerjarige vergunning verlening. Deze manier van het verlenen van vergunningen zorgt uiteindelijk voor minder bureaucratie omdat niet elk jaar alle papieren opnieuw moeten worden ingevuld voor evenementen die elk jaar plaatsvinden. Dit voorkomt ook extra kosten voor zowel de gemeente als de organisatie van het evenement.

Toegankelijkheid evenementen voor mensen met een beperking
De VVD diende samen met onder andere de PvdA een motie in die werd overgenomen door de wethouder. Deze motie had als doel om nog voor de verkiezingen het convenant 'Toegankelijkheid evenementen voor mensen met een beperking' af te ronden. De wethouder gaat hiermee aan de slag. We kijken als fractie tevreden terug op dit debat waarbij we de aanzet hebben gegeven voor minder bureaucratie, lagere lasten voor organisaties en minder kosten voor de gemeente.