“Hoe gaan we het tekort aan technische vakmensen oplossen?”

Dat was het thema bij de bijeenkomst op 16 november van het Liberaal Ondernemers Netwerk Regio Eindhoven.

Na een welkom van voorzitter Piet-Heyn Goedhart, gaf gastheer Jan-Dirk van de Laar van Mansveld Projecten&Services aan dat ondernemers niet meer kunnen afwachten; “We moeten dit doen samen met het onderwijs”. De impact op onze maatschappij en de beleving van techniek moeten we bovendien meer voorop stellen. Jos Hegeman (Summa college, Eindhoven) onderstreepte het belang hiervan voor verdere groei van technisch onderwijs.



Hij gaf aan dat technische disciplines nog teveel als afzonderlijke opleidingen worden beschouwd maar techniek heeft grote impact op vrijwel alles, of het nu om zorg, duurzaamheid of voldoende werkgelegenheid gaat. Er is behoefte aan meer cross-overs met andere opleidingen. Henk-Jan Meijer (Oud-Directeur Bierens, Tilburg) schetste daarbij het grotere perspectief dat alleen het inhalen van de achterstanden in technisch opgeleide medewerkers niet voldoende is. NIeuwe technologie (internet, 3D-printen, robotisering) maakt het mogelijk om 1:1 maatwerk, grootschaligheid en flexibiliteit te combineren.

Dit leidt tot een shift in productiviteit en kortere logistieke ketens, waarbij veel meer productie dicht bij de klant en dus in Nederland plaats gaat vinden. Dit veroorzaakt een enorme transitie in de maakindustrie en een mindshift hoe we tegen het belang van productie aankijken. Om niet achterop te raken zullen we snel en massaal anders moeten gaan opleiden.


In groepsdiscussies stelden we vervolgens prioriteiten vast, waarop ingezet zou moeten worden in de politiek en deze werden aan voormalig VVD-wethouder en thans VVD-gemeenteraadslid Monique List aangeboden.



Deze prioriteiten gaan we ook als liberaal ondernemersnetwerk follow-up geven en in vervolgsessies verdiepen, we willen nu al noemen:


  • Techniek moet je met elkaar doen, het gaat niet om grote woorden, maar om concrete zichtbare stappen!

  • Herprofileren en anders opleiden, hoe gaan we inspelen op de grote transities in de industrie die voor ons liggen!

Uiteraard vernemen we graag wie ook aan deze onderwerpen willen bijdragen.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van het Liberaal Ondernemers Netwerk regio Eindhoven via emailadres: lonreindhoven@gmail.com


Harm Boomsma, bestuurslid, Piet-Heyn Goedhart, voorzitter