Géén nieuwe wethouder voor Eindhoven

Met het vertrek van Bianca van Kaathoven als wethouder, zou het college de vrijgekomen post kunnen invullen. De voltallige oppositie, met de VVD voorop, is tegen het invullen van deze post. "Het geld kan beter gestoken worden in de stad, zoals de ijsbaan of de Tongelreep", aldus fractievoorzitter Rozendaal.

© oogopeindhoven.nl

Voltallige oppositie tegen opvulling
Eerste indiener Hans Rozendaal, fractievoorzitter van de VVD, vindt het geen voldongen feit dat er alsnog een zevende wethouder in Eindhoven aantreedt, na het vertrek van SP-wethouder Van Kaathoven. Samen met de fracties van het CDA, Leefbaar EIndhoven, Ouderen Appèl EIndhoven, ChristenUnie, Brede Beweging Linksom en Lijst Pim Fortuyn dient de VVD dan ook een actuele motie in om het aanstellen van een nieuwe wethouder tegen te houden.

Geen recht meer op een tweede SP-wethouder
Rozendaal: "De politieke verhoudingen in Eindhoven zijn met een kleinere SP-fractie, na een afscheiding met BBL, veranderd. Doordat de SP nu een kleiner aantal zetels heeft, is er geen reden meer om een tweede wethouder vanuit de SP in dit college te benoemen." Voor de VVD kan het vrijgekomen geld van het niet invullen van de wethouderspost beter besteed worden aan de stad. Nog openstaande projecten zoals het Muziekgebouw, de ijsbaan en de Tongelreep zouden van dat geld kunnen profiteren.

VVD zal installatie wethouder niet steunen
Wanneer de coalitie (een meerderheid in de raad) besluit om toch een zevende wethouder aan te stellen, zal de VVD toch tegen de benoeming stemmen. Rozendaal: "Wij zijn tegen het invullen van de plek, ongeacht wie de SP voordraagt. Dit is voor ons een principekwestie op de inhoud, niet op de persoon. Laten we het Eindhovens belastinggeld nuttiger besteden aan een project voor onze stad."

De motie is uiteindelijk in de gemeenteraad weggestemd door de coalitie van SP, GroenLinks, PvdA en D66.

De actuele motie is toegevoegd aan het artikel.

Zet cookies aan om de video te tonen.