Punte geeft repliek op 'Innovatie op Schuld'

De commissienotitie 'Innovatie op Schuld' is volgens raadslid Marcel Punte, woordvoerder Sociaal Domein, een stap in de goede richting in hoe de gemeente schuldenaars kan helpen. Toch heeft hij nog kritische punten.

"Werken loont het meest om van schulden af te komen"
Punte zegt in zijn inbreng dat hulp van de gemeente wenselijk is om schuldenaars te helpen, maar dat het vinden van een baan een grote prioriteit dient te hebben. Punte: "Dit heeft een positief effect op schulden, immers heeft men dan wat ruimte om schulden te betalen en om gedeeltelijk zonder overheidssteun te leven. Daarnaast is preventie van en voorlichting over schulden ook belangrijk." Hoe langer iemand in het rood staat, hoe groter immers de problematiek wordt, aldus het raadslid.

Revolving fund voor maatwerk
Voor de VVD zijn er nog een aantal belangrijke punten waarover het college advies vroeg. De inzet van een 'revolving fund' (een fonds waarbij opbrengsten terugvloeien naar het fonds om weer ingezet te kunnen worden) om maatwerk te bekostigen is een goed idee. Punte: "Maar hier moeten we duidelijke criteria en een evaluatie aan gebonden worden."

Schulden afbetalen in wederdiensten
De VVD oppert om ook te kijken naar het afbetalen van schulden in natura. "Daarbij dient de verantwoordelijkheid van de schuldenaar voorop te staan, en kan hij/zij actief bijdragen aan het aflossen", aldus Punte.

Hulp direct omgeving bij schuldsituatie
Punte: "Wij vinden het interessant idee om te kijken of er meer mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld een familielid of een goede buur het budgetbeheer of de bewindvoering, te leggen. Een ambtenaar heeft toch een natuurlijke afstand, en iemand uit eigen kring kan wellicht beter maatwerk leveren." Een onderzoek hierop lijkt de VVD dan ook een goed idee.